Autóbérlés az USA-ban

Az USA-t - egy-két nagyváros kivételével (New York, Boston, San Francisco), - legjobban autóval lehet bebarangolni. A lehetőségek határtalanok, a kis-közepes méretű autótól a sportkocsin, a kabrion, a családi “van”-en keresztül egészen a nagy terepjáróig bármit bérelhetünk kedvező áron.

Összefoglaltunk néhány dolgot, hogy autóbérléskor mire érdemés odafigyelni:Foglaláskor:

- a megadott árak mit tartalmaznak (adók, biztosítások, üzemanyag)

- a bérleti díjon felül, a helyszínen milyen extra költségeket kell fizetni

* kötelező költségek, mint pl. adók, 1-2 alap biztosítás

* opcionálisan kérhető: pl. további biztosítások - személyi biztosítás, GPS, gyermekülés, stb.

- egyirányú bérlésnél kell-e a helyszínen felárat fizetni 

ahol általában nincs felár: 

* 1-1 állam különböző városában felvett és leadott autóra /pl. Miami felvétel, Orlando leadás/

* Kalifornia, Nevada és Arizona államok között / pl. San Francisco felvétel, Las Vegas vagy Phonix leadás/

* Hawaii, Big islanden belül

- amennyiben az autót többen is szeretnék vezetni, érdemes odafigyelni a foglaláskor. Általában sokkal kedvezőbb előre úgy foglalni az autót, hogy az ár tartalmazza a további gépkocsivezetőket, mint a helyszínen fizetni ezt a díjat.

- ha az interneten foglalunk, győzödjünk megarról, hogy az ár tartalmazza-e az adót. Sok esetben ez a helyszínen okoz meglepetést, hogy jóval többet kell fizetni, mint amivel számoltunk.

- ha az interneten foglalunk, győzödjünk meg róla, hogy az ár nem csak amerikai állapolgárokra érvényes-e. Előfordulnak olyan biztosítások amit amerikai állampolgároknak nem kell megfizetni - mert a saját autójuk biztosítása fedezetet nyújt, külföldi (pl. magyar) állampolgároknak viszont kötelező. Felvételekor:

- magyar állampolgároknak az USA-ban autóvezetéshez a magyar jogosítvány mellett Nemzetközi Jogosítványra is szüksége van. Ritkán kérik bemutatni bérautó felvételekor, de baleset esetén a biztosítás csak akkor érvényes, ha minden okmány rendben van.

- a gépkocsibérléshez általában DOMBORNYOMOTT bankkártyára van szükség (VISA, MASTERCARD, AMEX, stb.) melyről autótípustól és a bérlet hosszától függően bizonyos összeget zárolnak a bérléskor kaucióként. Általában a biztosítás önrészét ill. ha az ár nem tartalmazza akkor egy teli tank árát zárolja az autókölcsönző. Prémium kategóriák esetében magasabb kauciót vagy két bankkártyát is kérhetnek.

- az autót csak az vezetheti aki a bérleti szerződésre felvételkor rá lett vezetve. Ha az autót olyan vezeti, aki nem szerepel a szerződésen, a biztosítások érvénytelenek.

- felvételkor a szerződésen gondosan nézzük meg, hogy mit írunk alá, milyen esetleges extra díjakat - pl. opcionális biztosítás - vesznek bele a szerződésbe. Ha aláírtuk a szerződést, utólag a nem kért szolgáltatást már nem lehet visszakapni - automatikusan ráterhelik a bankkártyára.

- a szerződést mindenképpen tartsuk meg. Ha bármi gond van, a későbbiekben csak ez alapján lehet ellenőrizni, hogy mit kértünk és mit nem. 

- az autót általában tele üzemanyagtankkal adják át és úgy is kell visszavinni, kivéve:

- ha az ár tartalmaz 1 tank üzemanyagot.

- ha a felvételkor kifizettetik velünk előre a tele tank üzemanyagot

Amennyiben nem tele viszik vissza, a hiányzó üzemanyagot az autókölcsönző cég a normál árnál jóval magasabb áron (+ esetenként kezelési költség) fizetteti ki az autó leadásánál. Amennyiben felvételnél nincs tele az üzemanyag tartály, kérjük ezt az autó átvételénél jelezzék, mert utólag nincs lehetőség reklamálni.

- Felvételnél gondosan ellenőrizzék le az autó műszaki állapotát (világítás, fék, stb.). Amennyiben az autón látható sérülés van (karcolás, horpadás, törött dísztárcsa, hiányzó antenna, sérült gumi, stb.) ezt mindenképpen jelöltessék be az autó átvételét igazoló lapon és azt tartsák meg. Ezzel tudják igazolni, hogy az esetleges sérüléseket nem önök okozták.