Beutazási feltételek

NEM-BEVÁNDORLÓ VÍZUM


Nem-bevándorló vízumra az Egyesült Államokban ideiglenesen tartózkodni kívánó más országok állampolgárainak van szüksége. A vízum arra ad lehetőséget, hogy az illető az USA Állampolgársági és Bevándorlási Ügyek Hivatalának (USCIS, korábban INS) tisztviselőjétől bebocsátásért folyamodjon az Egyesült Államokba. A vízum nem garantálja a tényleges bebocsátást. 


Kinek van szüksége nem-bevándorló vízumra?


Nem-bevándorló (NIV) vízumra van szüksége annak, aki ideiglenesen kíván az Egyesült Államokban tartózkodni turizmus, üzleti út, munkavállalás, vagy tanulmányok folytatása céljából. Magyar állampolgároknak és azon országok állampolgárainak, melyek részt vesznek az un. Vízummentességi Programban (Visa Waiver Program), bizonyos feltételek mellett, nincs szükségük vízumra. Kérjük, olvassa el a vízum nélküli utazásra vonatkozó részletes tájékoztatót


VÍZUMMENTESSÉGI PROGRAM (Visa Waiver Program)


2008. november 17-től a magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben az alább felsorolt összes feltételnek megfelelnek:

• Az utazónak elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevele van. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) Ennek az  e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel. Az útlevéllel (kék vagy e-útlevél) és érvényes vízummal rendelkezők továbbra is utazhatnak azzal.

•Az utazó rendelkezik vissza-, ill. továbbutazásra érvényes jeggyel, mellyel lakóhelyéhez visszatér. Amennyiben elektronikus jeggyel utazik, az útiterv másolatát magával kell vinnie és a belépéskor be kell mutatnia az Egyesült Államok bevándorlási tisztviselőjének.

•Az utazó érvényes engedéllyel rendelkezik, melyet a Belbiztonsági Minisztérium ESTA (Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) weboldalon keresztül kapott. Kérjük, nyomtassa ki és az utazáskor vigye magával ezt az engedélyt. A belbiztonsági miniszter a következőképpen állapította meg  az ESTA-rendszer használatának díját: 10 USD fizetendő minden olyan kérelmező esetében, aki megkapja az engedélyt arra, hogy az Egyesült Államokba utazzon, továbbá 4 USD fizetendő az ESTAkérelem feldolgozásáért. Azoknak a kérelmezőknek, akiktől megtagadják az engedélyt, hogy a VWP keretében utazzanak az Egyesült Államokba, csak 4 USD-t kell fizetniük. A díj kizárólag bankkártyával fizethető. A díjról további információt talál Gyakran feltett kérdések az ESTA-val kapcsolatban oldalunkon.

•Kérjük, ellenőrizze, hogy jogosult-e igénybe venni a Vízummentességi Programot:  A vízummentes utazás feltételei (PDF 208K)


A nem-bevándorló vízumokról szóló információ a következő honlapon olvasható: http://cdn.ustraveldocs.com/hu_hu/index.html


Az Egyesült Államokba utazók további hasznos információkat találnak Magyarország Külügyminiszériumának honlapján:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?egyesult-allamok-usa