• Oklahoma - Native American Girl
  Oklahoma - Native American Girl
  Credit Brand USA
 • North Dakota - Theodore Roosevelt National Park
  North Dakota - Theodore Roosevelt National Park
  Credit Brand USA
 • North Dakota
  North Dakota
  Credit Brand USA
 • Kansas - bikers
  Kansas - bikers
  Credit Brand USA
 • Kansas - The Niobrara Chalk
  Kansas - The Niobrara Chalk
  Brand USA - Brabara Shelton
 • Mount Rushmore
  Mount Rushmore
  credit South Dakota Department of Tourism

A Nagy Síkság


Államok:

Észak-Dakota 

Dél-Dakota 

Nebraska 

Kansas 

Oklahoma 


A Great Plains-nek, avagy a “Nagy síkság”-nak az Egyesült Államok középső területein a Sziklás hegységgel párhuzamosan elterülő sík vidék államait nevezzük. Ez a régió magába foglalja Észak-Dakota, Dél-Dakota, Nebraska, Kansas és Oklahoma nagyrészt füves sztyeppével és prérivel borított államait. Turisztikai szempontból főként a természetjáróknak lehet érdekes, valamint a Nagy síkság államai lehetnek a legmegfelelőbb környezet az őshonos amerikai kultúra megismerésére is.  

Repülőterei: A Great Plains államok repülőterei főlént belföldi forgalmat bonyolítanak, Európából legegyszerűbben Chicagon-n vagy Minneapolis-on keresztül, átszállással juthatunk el ezekre a repülőterekre. A régió legjelentősebb repülőterei az Oklahoma City-hez tartozó Will Rogers World Airport, az észak-dakotai Hector International Airport  és a Rapid City Regional Airport, amin keresztül sokan utaznak a Mount Rushmore emlékműhöz.  

Éghajlat: A Nagy síkság államaiban a téli időjárást a kanada felől érkező száraz és jeges levegő befolyásolja, így a téli hónapokban a kanadai határhoz közelebb eső területeken gyakori a -10 fok alatti hideg, de a délebbi területeken is a fagypont alatti hőméreséklet az általános. A nyári hónapok a déli területeken forróak, északon pedig kellemesen melegek, a hőmérsékletkülönbség az év legmelegebb és leghidegebb időszakai között itt az egyik legnagyobb az Egyesült Államokon belül. 

Városok

Oklahoma City (Oklahoma): 

Oklahoma állam és a Great Plains régió legnagyobb városa Oklahoma City, mely közlekedési, oktatási, mezőgazdasági és olajipari központ. A város lakossága ugyan alig haladja meg a félmillió főt, azonban az Államok harmadik legnagyobb városa ami a kiterjedést illeti. A nagy távolságok miatt az ide látogatóknak érdemes autót bérelniük a város felderítéséhez. Számos felsőoktatási intézmény, az Oklahoma City University, a Southern Nazarete University és az Oklahoma State University of O. C. otthona. Érdemes felkeresni a város múzeumait, az Oklahoma State Museum of History-t, amely a város és az állam történelmét, a National Cowboy Museum-ot, amely egy fantasztikus vadnyugati gyűjteményt, és az Oklahoma City Museum of Art-ot, amely egy lenyűgöző művészeti gyűjteményt mutat be. Ha pedig sétálni támad kedvünk, akkor látogassunk ki a város legnagyobb parkjába, a gyönyörű Lincoln Park-ba, ahol többek között a város állatkertje is található.

Omaha: 

Nebraska legnagyobb városa a Missouri folyó partján fekvő Omaha. A város az állam közlekedési központja. Keressük fel a Durham Western Heritage Museum-ot, amely a város történetét, és a Joslyn Art Museum-ot, amely egy fantasztikus művészeti gyűjtemény, gyönyörű festményeket, szobrokat mutat be köztük El Greco, Degas, Monet és Renoir alkotásokkal. Omaha demográfiailag rendkívül érdekes város, itt a legmagasabb ugyanis az Egyesült Államokon belül a milliomosok aránya, azonban a szegénységi küszöb alatt élő fekete lakosság aránya is nagyon magas. Ez a megosztottság a városon is meglátszik, Omaha nyugati része az előkelő negyed, a déli részen főleg a spanyolajkúak élnek, míg az északkeleti terület főleg az afroamerikai lakosságnak ad otthont.

Természet:

Theodore Roosevelt Nemzeti Park (Észak-Dakota): Ebben a gyönyörű nemzeti parkban hamisítatlan amerikai tájakon túrázhatunk, lehetőség van kempingezésre is valamint több 100 kilométer gyalogos és lovas útvonal hálózza be a területet. Az egyik legnépszerűbb program az itt élő állatok megfigyelése, mint a vadlovak, bölények, jávorszarvasok, prérikutyák és a majd 200 madárfaj köztük a szirti sasokkal. A nemzeti park a kölönböző évszakokban teljesen más arcát mutatja, tavasszal a frissen kinyílt vadvirágokban gyönyörködhetünk, míg télen a hótakaróval borított dombok uralják a vidéket. 

Badlands Nemzeti Park (Dél-Dakota): Az állam délnyugati részén fekvő nemzeti park kietlen, földöntúli tájai a fogazott hegygerinceknek, mély kanyonoknak és egyéb érdekes domborzati képződményeinek köszönheti népszerűségét. A terület rendkívül gazdag régészeti leletekben, valamint Amerika őslakosságának történelme is sok szálon kötődik hozzá. A sziú indiánok a vidéket maco sicának, vagyis rossz földnek nevezték, és ezt takarja angol neve is. A Badlands fogazott élű hegygerincei és mély kanyonjai mintegy 500 ezer évvel ezelőtt keletkeztek, amikor a víz elkezdte kivájni a kőzetrétegeket. 

Történelem

Mount Rushmore: A Great Plains régió legismertebb látnivalója a Rushmore Memorial emlékmű, négy amerikai elnök – név szerint George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosewelt és Abraham Lincoln - arcmásai a Rushmore hegy szikláiba vésve. A fejek mindegyike 18 méter magas. A nemzeti emlékhely 1927 és 1941 között, azaz 14 év alatt készült el. Az emlékhely évente majd 3 millió látogatót vonz. 


Őshonos kultúra:

Az indiánok kultúrája és történelme jól megfigyelhető a Nagy Síkság államaiban. Nem véletlen ez, hiszen Oklahomában él az Egyesült Államok második, Dél-Dakotában pedig a negyedik legnagyobb indián lakossága. Számos indián rezervátum található a régióban, melyek törzsi szuverenitással rendelkeznek, így a törzsi területek törvényei valamennyire különböznek a környező régiókéitól. Ezek például engedélyezik a kaszinók üzemeltetését, ami vonzza a turistákat. A törzsi tanács, nem pedig az állami, vagy a szövetségi kormány, rendelkezik joghatósággal a rezervátumok felett. 

Oklahoma államban járva érdemes felkeresni a Cherokee indiánok egykori fővárosát Tahlequah városát, és megtekinteni a Cherokee Heritage Center-t, amely a cherokee indián nemzet történelmét meséli el, többek között egy a 19. századból megmaradt indián falu bemutatásával. Tahlequah városától északnyugatra Tulsa mellett található az USA egyik legnagyobb indián rezervátuma az Osage Indian Reservation is, amely további érdekes látnivalóval szolgál.