• Denali National Park
  Denali National Park
  Credit Brand USA - Michael DeYoung
 • Jégbarlang
  Jégbarlang
  Credit Brand USA - Michael De Young
 • Medve
  Medve
  Matt Hage - Brand USA
 • Sarki fény
  Sarki fény
  Chris McLennan - Brand USA
 • Kajak
  Kajak
  Michael De Young - Brand USA
 • Killer whale
  Killer whale
  credit Brand USA - Mark Kelley
 • Kutyaszán
  Kutyaszán
  Brand USA

Alaszka

Alaszka rendkívül vátoztatos úticél, a partvonal – a számtalan szigettel együtt – közel 54 700 km hosszú (apály idején), a délen húzódó szigetlánc az Aleut-szigetek, ahol több aktív vulkán is található, soruk egészen az Anchorage-tól nyugatra lévő Mount Spurrig húzódik. A mintegy 1100 sziget között mély fjordok és számtalan öböl található, a szigeteket mérsékelt övi esőerdő borítja, és igen gazdag élővilággal rendelkeznek. Továbbá Alaszkában található Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa is, a Mount McKinley (6194 m).

Területe alapján a legnagyobb, lakosainak száma alapján azonban a harmadik legkisebb állam az Egyesült Államokban. Az egyik olyan USA állam (Hawaii mellett), mely nem szomszédos az összefüggő egységet alkotó 48 tagállam egyikével sem.


Közlekedés:
Alaszka úthálózata az állam igen kis részére terjed ki: a legnagyobb városokat köti össze a Kanada felé tartó  Alaszka autópályával (Alaska Highway). A főváros, Juneau nem közelíthető meg közúton. Az állam legtöbb települése is csak vízi és/vagy légi közlekedési eszközökkel közelíthető meg, így rendkívül fontos szerepe van a  komphálózatnak (Alaska Marine Highway System), de az állam légiközlekedése a nehezen megközelíthető helyeket kiszolgáló kisgépek tekintetében is igen fejlett.A belföldi légiközlekedésben részt vevő sugárhajtású gépeket pedig szinte kizárólag az Alaska Airlines működteti. Alaszka legforgalmasabb repülőtere a Ted Stevens Anchorage International Airport.


Időjárás:
a Seprűnyél-félszigeten, mely az állam legdélebbi részén található, óceáni éghajlat az uralkodó: hűvös, nyirkos idő, sok esővel. Ez az állam egyetlen területe, ahol a napi csúcshőmérséklet átlaga fagypont felett alakul télen is. A középső tengerparti területeken  szubartikus éghajlat található, itt hosszú, hideg tél, és rövid, hűvös nyár a jellemző. Alaszka legészaki részén pedig sarkvidéki klíma uralkodik. Az időjárás száraz és hideg. A tájat a végtelen, szikár tundra uralja. A hőmérséklet nyáron is alig emelkedik fagypont fölé, télen pedig a -30 vagy akár -40 fok sem ritka. Az óceán felszíne csak júliusban olvad fel, és októberig marad jégmentes. A legészakibb városban, Barrowban a nap november 18-án, vagy 19-én nyugszik le, és csak január 22-én, vagy 23-án jelenik meg először a horizonton, így az éjszaka 65 napig tart. Nyáron szinte folyamatosan süt a nap: május 12-től augusztus elsejéig, vagyis 82 napon keresztül még éjfélkor is láthatjuk a napot az égbolton.


Sarki fény:
 Alaszka remek hely a sarki fény megtekintésére. Ez a nagyon látványos jelenség szinte egész Alaszka területén megfigyelhető. A téli látogatóknak van a legnagyobb esélyük megpillantani a sarki fényt február és március hónapban, a késő esti ill. kora reggeli órákban - azonban nem minden éjszaka jelenik meg az égen még a téli hónapokban sem. Februárban és márciusban 10 tiszta éjszakából kilencszer látszik a sarki fény. Sok helyi utazási iroda szervez kifejezetten a sarki fény megtekintését célzó utakat Alaszkában.Városok

Igaz, nem a városok adják Alaszka igazi szépségeit és látnivalóit, mégis érdemes némi időt rájuk szánni utunkból. 


Anchorage
az állam legnagyobb városa (közel 300,000 lakossal), ahol nagy valószínűséggel megfordul az Alaszkába utazó lévén, hogy itt van az állam legforgalmasabb nemzetközi repülőtere. Továbbá Alaszka legfontosabb kikötője is: az államba érkező áruk több mint 95%-a halad át rajta és az alaszkai vasút- és közúthálózat egyik csomópontja is. Így Anchorage az állam gazdasági központja, annak ellenére, hogy egy másik alaszkai város az állam fővárosa, Juneau. Anchorage-ból indul minden évben a legendás kutyaszán verseny, az Iditarod. Az 1150 mérföldes (1850 kilométeres), 8-15 napig tartó Iditarod igazi erőpróba, kutyának és embernek egyaránt, mígnem célba érnek Nome városában.


Juenau:
Alaszka fővárosa a Douglas-szigeten helyezkedik el, de közigazgatási határai jóval tágabbak: 8430,4 km2-nyi a második legnagyobb kiterjedésű város az USA-ban. Ennek ellenére mindössze valamivel több mint 30,000-en lakják. Bár a város nagy része nem szigeten helyezkedik el, csak vizen vagy levegőben közelíthető meg, az úthálózatba nem kapcsolódik.Természet

Alaszkába a legtöbben a lélegzetelállító természeti szépségek miatt utaznak. A jégkorszaki gleccserek, hatalmas, sziklás hegycsúcsok, fjordok, olyan élővilág, amit sehol máshol nem találunk... Az államban 17 nemzeti park van, amivel magasan vezet a többi amerikai állam előtt. 


Denali Nemzeti Park és Vadrezervátum:
 Alaszka középső részén terül el, itt található Észak-Amerika legmagasabb hegye, a  Mount McKinley, mely az Alaska Range nevű hegylánc része, ami az egész parkon keresztül fut. A hegyen számos glecsser található, némelyikük 40 km-nél is hosszabb. Évente több, mint 300,000-en látogatják meg a csodálatos parkot, mely a földön az egyik utolsó érintetlen vadon.  Állatvilága rendkívül színes, sokan utaznak azért Alaszkába, hogy az itt élő jávorszarvasokat, rénszarvasokat, grizli medvéket, Dall-juhokat és farkasokat láthassák (rajtuk kívül él itt rozsomák, feketemedve, mormota, vörösróka, hótalpas nyúl, hermelin, és galléros pocoknyúl is). Akiket főként ezek az állatok érdekelnek, érdemes a nyári időszakban felkeresniük a nemzeti pakrot. Télen többek között síelésre, kutyaszán hajtásra, motoros szán vezetésre kínál remek lehetőséget a Denali Nemzeti Park.


Kenai Fjords Nemzeti Park: A nemzeti park hó- és jégtakaróval borított tájaival vonzza a látogatókat, évente mintegy 280,000-et. A park kb 56 %-át állandó jég borítja, itt található Egyesült Államok legnagyobb jégmezője, a  Harding-jégmező. Az Exit gleccser környékén közel 500 cm hó esik évente, mely egyes helyeken júniusig is megmarad. A park tegnerparti részein csodálatos fjordokat találunk, az ökoszistéma itt a leggazdagabb. Itt a tengeri és a szárazföldi élővilág egyaránt képviselteti magát: tengeri vidra, oroszlánfóka, szarvas lunda, jávorszarvas, feketemedve, barnamedve, hegyi kecske, kardszárnyú delfin, Dall-delfin, hosszúszárnyú bálna, borjúfóka, tengeri vidra, fehérfejű rétisas él a területen. Itt a kedvenc túristaelfoglaltság a fjordokban való kajakozás, így lehet a lejgobban felfedezni az egyedülállóan gyönyörű partszakaszt.


Kobuk Valley Nemzeti Park:
 Ez a nemzeti park Északnyugat-Alaszkában fekszik, teljes területe a sarkkörtől északra helyezkedik el. Utak nem vezetnek ide,  csak légi úton (Kotzebue-ból és Nome-ból) közelíthető meg, gyalog és kutya- vagy motoros szánnal járható be a terület.  Így meglehetősen kevés turista jut el erre a gyönyörű vidékre (évente mindössze pár ezer). A park legnagyobb különlegessége az itt található nagy kiterjedésű sarki homokdűnesor. Továbbá mintegy 400 ezer rénszarvas vándorol évente nyári és téli szállása között a nemzeti parkon keresztül.


Glacier Bay Nemzeti Park:
 A Délkelet-Alaszkában fekvő Glacier Bay Nemzeti Park az óriási méretű, több ágból álló  fjord, a Glacier-öböl körüli területet tartalmazza. Közutak nem vezetnek a parkba, a legkönnyebben a National Park Service  kompjaival vagy légi úton közelíthető meg. Évente átlag 380 000 látogatót fogad. A fjordok 100 km hosszan nyúlnak a szárazföld belsejébe, ahol a magas hegyek között a nemzeti park területén 16 gleccser található, amelyek a magashegységi hómezőkből kapják az utánpótlást. A magas hegyekből az öbölbe érkező gleccserek panorámája talán az egyik legszebb a világon. Mintegy tucatnyi gleccserről szakadnak le jéghegyek (borjadzás). Kb. 1931 km óceáni partvonal tartozik a Glacier Bay NP területéhez. Gyakorlatilag minden, e területen lakó élőlény életét befolyásolja, vagy meghatározza a tenger. A parton megfigyelhetünk medvéket, folyami vidrát, farkasokat, vagy prérifarkast is, melyek a könnyű zsákmányszerzési lehetőség miatt járnak az óceánhoz. 


Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátum:
A park különlegessége abban rejlik, hogy  legalább tizennégy aktív vulkán található itt. Eredetileg 1918-ben nemzeti emlékparkot alapítottak a területen, hogy a Novarupta vulkán 1912-es kitörése által létrehozott egyedülálló tájat, a Tízezer Füst Völgyét (Valley of Ten Thousand Smokes) megvédjék. Azóta területét kiterjesztették és nemzeti parkká nyilvánították, így mára hatalmas tavak, szigetektől hemzsegő öblök, gyorsfolyású hegyi patakok, és impozáns hegyek várják a bátor látogatókat. Állatvilágának legismertebb képviselői a barnamedvék és a lazacok. A Katmai NP területén él a világ legnagyobb egyedszámú védett barnamedve populációja kb. 2000 medvével. A medvék legkedveltebb lazacfogó helye a Brooks-vízesés, sok természetfotós és turista kedvelt helyszíne.


Wrangell – St. Elias Nemzeti Park:
Az Amerikai Egyesült Államok  legnagyobb területű nemzeti parkja (53 321 km²), egy része nemzetközi bioszféra rezervátum, és az UNESCO Világörökség része. Itt található az ország második legmagasabb hegye, a Mount Saint Elias (5489 m), 16 legmagasabb hegycsúcsa közül 9 és a legfontosabb gleccserek. Évente több mint negyvenezer látogatót fogad, és népszerűsége egyre nő, mivel könnyű megközelíthetősége ellenére élővilágát sikerül érintetlenül megőrizni. Anchoragetól autópályán is megközelíthető, a park területének nagy része pedig két kavicsos úton járható be, ugyanakkor repülőgépjáratokat is igénybe lehet venni. A Kennecott Bányaüzem egy elhagyatott rézbányászati központ, mely szellemvárosként maradt meg a térségben. A bánya 27 évig működött, majd a földtulajdonjogot birtokló vállalat elrendelte az épületek megsemmisítését, ami azonban sosem valósult meg. Mára lényeges turistalátványosság lett az elhagyott épületegyüttes.Szabadtéri és téli programok

Alaszka egész évben elsődleges célállomása mindazoknak, akik közelebb szeretnének kerülni a természethez, az ősi kultúrához, és az igazi vadon élővilágához.A legtöbb idelátogató igyekszik kihasználni a vad alaszkai vidék nyújtotta számos szabadtéri programlehetőséget. Az ember vérmérsékletétől függően válogathat az izgalmas, és sokszor erőtpróbáló, ill. a kevésbé veszélyes kalandok között. Ha nincs gyakorlatunk a kalandtúrázás és természetjárás terén, tapasztalt túravezetők segítségével akkor is biztonságosan felfedezhetjük az igazi alaszkai vadont.


Madárfigyelés:
  Ha valaki szeretne különleges és ritka madarakat megfigyelni, akkor Alaszka az egyik legmegfelelőbb hely számára. Közel 445 madárfajt dokumentáltak Alaszkában, ezek közül 246 őshonos faj, sok vándormadár, és hivatalosan nem dokumentált fajok is szép számmal előfordulnak. Megfigyelhetjük itt többek között a fennséges a szirti- és a fehérfejű rétisasokakat is.


Vadles:
Alaszkai látogatásunk nem lehet teljes anélkül, hogy vadon élő állatokkal ne találkoznánk. Ha a Denali NP-ba kirándulunk nagy esélyünk van rá, hogy barnamedvét, jávorszarvast, vagy Dalljuhokat láthatunk. Ha tengeri kirádulóhajóval teszünk egy túrát az Inside Passage mentén, vagy az Alaszka - öbölben fókákat, bálnát, kardszárnyú delfineket, tengeri madarakat figyelhetünk meg a partmenti vizekben. Pézsmatulkokat láthatunk a Palmer közeli pézsmatulok farmon, vagy természetes környezetükben a Seward Peninsula területén. Aki szabadon élő medvéket szeretne látni, annak feltétlenül el kell látogatnia "a világ leglátványosabb medvemegfigyelő helyére" a Katmai Nemzeti Parkba.


Kempingezés:
Sokan a kempingezés miatt keresik fel Alaszkát, ahol a gyönyörű táj és a gazdag vadvilág felejthetetlen élményt nyújt a szabadban táborozóknak. A kempingezéshez bérelhetünk lakóautót, ill. számos sátorozóhely közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Vagy foglalhatunk faházat, melyek közül választhatunk teljesen egyedülálló, a vadon közepén elhelyezkedő lakhelyet is. Ide egy kisrepülő szállítja el a kalandvágyó utazót a szükséges felszerelésével együtt, majd a gép magunkra hagy minket, és csak az előre egyeztett napon tér vissza értünk, addig teljesen egyedül a vadon közepén élvezhetjük az érintetlen természet szépségét és veszélyeit.


Kutyaszán túrák:
A kutyaszánhajtás Alaszka nemzeti sportja. A sporton kívül, mint közlekedési eszköz is fontos szerepet tölt be a vidéken, mivel számos, más közlekedési eszközzel elérhetetlen területre juthatunk el a kutyaszán segítségével. Sok szánhúzó kennel kínál túrákat kezdő ill. haladó hajtók részére. Itt elsőkézből megtanulhatjuk a kutyaszánhúzás egyszerűbb fogásait, részt vehetünk gleccsertúrákon, vagy hajthatunk jól karbantartott nyomvonalon is.


Horgászat:
A halászok és a kalandvágyók messzi országokból érkeznek Alaszkába abban a reményben, hogy sikerül pisztrángot, lazacot, vagy laposhalat fogniuk az elképzelhetetlenül gazdag alaszkai vizekben.Alaszka vizeiben több, mint 627 halfaj él, így kedvünkre válogathatunk igényeinknek megfelelően.


Tengeri kajakozás:
Alaszka partvidékének megismerésére kiválóan alkalmas módszer a kajaktúra. Ez tökéletes módja a kis szigetek, elhagyatott öblök, szárazföldről megközelíthetetlen helyek gleccserek vízből való megismerésének. Népszerű úticél A Prince William Sound, a Katchemak Bay, a Resurrection Bay, a Kenai Fjords NP, a Glacier Bay NP és az Inside Passage kis szigetei, öblei. Kajakozás közben gyakran láthatunk kardszárnyú delfint, tengeri vidrát, a partmentén barnamedvét, hosszúszárnyú bálnát, ill. tengeri madarakat.


Túrázás:
A túrázás kedvelői a lehető legjobb területet választották maguknak, ha Alaszkába látogatnak. A könnyű és rövid sétáktól kezdve az igazi embertpróbáló, veszélyes túrákig minden nehézségi fokozatú útvonal közül válogathatunk. A gyönyörű természeti adottságok - csipkés hegyek, alpesi tavak, fenyőerdők, tundra rétek, vad folyók látványa - és a gazdag állatvilág minden kiránduló számára felejthetetlen élményt nyújtanak.


Repülés:
Aki igazán látni szeretné Alaszkát, annak mindenképpen ajánlott egy repülős túrán résztvenie. Lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé a magasból, amikor megpillantjuk a jégmezőket, gleccsereket teljes egészében, illetve elrepülünk az óriási hegycsúcsok mellett. Alaszka egyes részei csak kisebb repülőgépekkel vagy hidroplánokkal közelíthetők meg.