• Idaho - Boise Downtown
  Idaho - Boise Downtown
  credit Visit Idaho
 • Idaho - Craters of the Moon
  Idaho - Craters of the Moon
  credit Visit Idaho
 • Idaho - Silverwood Theme Park
  Idaho - Silverwood Theme Park
  credit Visit Idaho
 • Oregon - Crater Lake National Park
  Oregon - Crater Lake National Park
  credit Duncan McCallum
 • Oregon
  Oregon
  MtHood
 • Oregon Coast
  Oregon Coast
  Cannon Beach
 • Washington
  Washington
  Seattle Monorail
 • Washington
  Washington
  Seattle Skyline
 • Washington
  Washington
  Mount Rainier

Északnyugati Partvidék


Államok

Washington
Oregon
Idaho

Legnagyobb városok

Seattle
Portland
Spokane
Olympia
Tacoma
Salem
Eugene

Az amerikai “Pacific Northwest” régió csodás tájaival, haladó szellemiségével, pezsgő zenei életével és kávékultúrájával vonzza a látogatókat. Ez a régió az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékének északi államait foglalja magába, név szerint Washington, Oregon és Idaho államokat.

Repülőterei: A régió legforgalmasabb repterei a Seattle-Tacoma Nemzetközi Repülőtér és a Portland Nemzetközi Repülőtér. Midkettő kínál repülőutakat az Egyesült Államok nagyvárosaiba valamint Európa és Ázsia legfontosabb úticéljai felé is. Idaho legnagyobb reptere a Boise Reptér, mely csak belföldi járatokat fogad. 

Klíma: Az északnyugati partvidék időjárását az óceáni éghajlat határozza meg, mely a téli időszakban sok csapadékot, nyáron pedig kimondottan kellemes időjárást hoz.  

Borkultúra: A Pacific Northwest régió államaiban számos borászat készít remek borokat. Mi több, Washington állam az USA második legjelentősenn bortermelő állama (Kalifornia után). Oregonban a Pinot Noir és a Pinot Gris szőlőfajták a legnépszerűbbek.

Sörkultúra: A Washington és Oregon államokben rengeteg kisebb-nagyobb sörfőzde kínálja egyedi söreit. Ezek közül a legkeresettebbek a Rainier Beer, a Redhook Ale Brewery és a Pike Brewing Company. 

Gazdaság: A legnagyobb amerikai cégek közül jópár mondhatja otthonának a régiót, úgy mint az Amazon, a Boeing, a Sturbucks, az Intel, a Nike vagy a Microsoft. Ezek a nagyvállatatok alapozták meg a térségben a stabil gazdasági környezetet.VÁROSOK

Seattle: "Smaragd város", “Esőváros”, “Repülő város”, “Alaszka kapuja”        

Seattle az északnyugati régió legnagyobb városa a maga több mint 600,000 lakosával (agglomerációval együtt ez a szám meghaladja a 3 milliót). A város Washington államban, Puget Sound és a Washington-tó között terül el, 174 km-re délre a kanadai határtól.

Az itt alapított Boeing cég tette Seattle-t a repülőgépgyártás központjává és alapozta meg a város technológiai fejlődését, mára pedig a város a fenntartható fejlődés és zöld gazdaság központja lett.

A jazz zenének nagy múltra tekintő hagyományai vannak Seattle-ben. A szakma sok tehetségének karrierje kezdődött itt, mint pédául Ray Charles, Quincy Jones, Ernestine Anderson és még sokan mások. A rocklegendának, Jimi Hendrix-nek szülővárosa Seattle, a Melvins, Nirvana, Soundgarden, Alice in Chains, és Pearl Jam zenekarok pedig karrierjüket kezdék a városban. Az indie rock és indie dance zenei stílusok is nagy népszerőségnek örvendenek. A seattle-i zene előtt tiszteleg az EMP Museum (“Experience Music Project”), mely bemutatja a helyi könnyűzene történetét és nagyjait. 

Az észak-nyugati régió egyik leghíresebb nevezetessége a Space Needle torony, mely mára Seattle szimbólumává vált. Az épület 184 méter magas, és egy állandóan forgó étterem található a tetején 160 méter magasságban, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az egész városra. A torony, mely az 1962-es világkiállításra épült, Seattle nyüzsgő belvárosában található.

A legtöbb látogatót azonban a Pike Place Market vonzza. Ez a századfordulón nyitott piac a környékbeli kistermelők, anitik boltok, kézműves termékek és kis családi éttermek otthona, valamint itt találhatjuk a világ legnagyobb kávézóláncának, a Starbucks-nak első kávézóját, mely még mindig üzemel.

A Pionírok tere (“Pioneer Square”) a város legrégebbi negyedének és üzleti életének központja. A környéken számos művészeti galériát, könyvesboltot és kávézót találunk.

Továbbá érdemes megnézi még, az üzletekkel, éttermekkel teli Capitol Hill-t, a művészeti negyed Fremont-ot, a több száz tengeri élőlényt bemutató Seattle Aquarium-ot, és az egyetemi központot, a University District-et. A központban található a kortárs építészet egyik kiemelkedő alkotása, a Rem Koolhaastervező által megálmodott Központi Könyvtár épülete is.  


Portland:  “A rózsák városa”, “A hidak vároas”

Portland Oregon állam legnagyobb városa körülbelül 580,000 lakossal. A várost a világ egyik legkörnyzetbarátabb nagyvárosának tartják, főként a hatékony és fenntarthatóságra törekvő várostervezésnek hála.

Portland a gyalogosok városa. Sok nevezetesség gyalogosan is könnyen elérhető, az utcai élet pedig virágzik a városban. A város hires parkjai vonzzák a helyieket és a turistákat egyaránt. A Governor Tom McCall Waterfront Park-ban különböző fesztiválok váltják egymást egész évben, a Washington Park-ban található a világ egyik legnagyobb rózsakertje az International Rose Test Gardens, az Oregon Zoo pedig az állam legnagyobb állatkertje.

Érdekes helyszín az Old Town and Chinatown, ahol megcsodálhatjuk a város régi épületeit, szombatonként pedig kilátogathatunk az Államok egyik legnagyobb kézműves vásárára a Portland Saturday Market-ra.

Kellemes szórakozást nyújthat Portland bevásárló- és szórakozónegyede a Pearl District, ahol különböző éttermek, bárok, márkás üzletek, galériák várják a vendégeket.

Portland múzeimai is sok érdekességgel szolgálnak, az Oregon Historical Society a város történelmét mutatja be, a Portland Art Museum-ban pedig olyan híres festők műveit láthatjuk mint Van Gogh, Monet és Picasso.TERMÉSZET

Mt Rainier, Washington: Washington állam legmagasabb hegycsúcsa a Mount Rainier (4027 méter), amely jelenleg is aktív vulkán. A hegycsúcsot magában foglaló Mount Rainier Nemzeti Park csodálatos gleccserei, vízesései, hatalmas erdőségei minden látogatót lenyűgöznek, a parkban izgalmas hegymászó és kalandtúrákon és vehetünk részt valamint kipróbálhatjuk a vadvízi evezést is.  

Olympic National Park, Washinton: Seattle-től autóval és komppal rövid idő alatt elérhető Washingtom állam egyik legszebb nemzeti parkja. Az Olympic National Park főleg az érintetlen temészetet kedvelő túrázni vágyóknak nyújt remek lehetőségeket a kikapcsolódásra.   

Crater Lake, Oregon: A lenyűgöző környezetben található tó egy kialudt vulkán, az egykor 3600 méter magas Mount Mazuma beomlott kráterében foglal helyet. Ez az ország legmélyebb tava, mélysége több mint 600 méter. A tavat a Crater Lake National Park veszi körül, mely lélegzetelállitó panoramái miatt a fotósok egyik kedvelt helye. Fantasztikus látványt nyújt a Hells Canyon Recreation Area is, ahol a világ legmélyebb folyó által kivájt szurdoka található.

Oregon Coast, Oregon: Az év bármely szakában érdemes felkeresni Oregon állam gyönyörű csendes-óceáni partszakaszát. A rendkívül változatos partszakasz meredek partmenti szikáival és hatalmas homokdűnéivel (“The Oregon Dunes”) varázsolja el az oda látogatókat. Búvárkodásra és szörfözésre sok lehetőség kínálkozik, de az oregoni partokat hajókiránulás keretén belül is megnézhetjük.

Mt St Helens, Washington: A Mount St. Helens az utóbbi idők legjobban megismert, sokat tanulmányozott vulkánja. Legutóbb 1980-ban tört ki, mely kitörés a vulkán közvetlen környezetének látképét teljesen átalakította. A környéket 1982-ben vulkáni természetvédelmi területté (National Volcanic Monument) nyilvánították, de a tűzhányót csak 1987-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. Ma egész évben látogatható, egyéni és szervezett vulkántúrák keretén belül.

Columbia River Gorge, Oregon: A Columbia folyó kanyonja 130 km hosszan húzódik, a legmélyebb pontja eléri az 1,200 métert is. A kanyon nagyon sokszínű úticél, lehetőségeket biztosít vízisportok szerelmeseinek, túrázóknak, kerékpárosoknak, horgászoknak és a természeti szépségek iránt érdeklődőknek is. 

San Juan Islands, Washington: A San Juan szigetcsoport ideális cél lehet azok számára, akik az USA-ban is a természet közelségére vágynak. A változatos programlehetőségek között szetepel a tengeri kajakozás, a túrázás, a kerékpározás vagy a gyilkosbálnák megfigyelése. A szigetek között rendszeres kompjáratokkal közlekedhetünk a legegyszerűbben. SZÓRAKOZÁS

A régió számos remek kulturális eseménynek és fesztiválnak ad otthont, ezek közül talán az oregoni Shakespeare Fesztivál a leghíresebb, ennek ideje alatt az Ashland városban  11 darabot visznak színpadra.

A könnyedebb szórakozásra vágyók és a vidámparkok szerelmeseinek nyújt kikapcsolódási lehetőséget a Silverwood Theme Park & Boulder Beach Waterpark. Ez az idaho-i vidámpark a legnagyobb a régióban, itt számos hullámvasutat, csúszdát, show-t és egyéb attrakciót próbálhatunk ki.  

Washintonban, a Columbia folyó partján található a világ egyik legkülönlegesebb koncerthelyszíne, a Gorge Amfiteátrum. Ez a természetes amfiteátrum remek akusztikai tulajdonsággal rendelkezik, és olyan világhírű zenekarok játszottak itt mint a The Who, David Bowie, a Coldplay, Janet Jackson, az R.E.M. vagy a Pearl Jam.

A sportolni vágyók számára véget nem érő lehetőségeket tartogat a három állam. A nemzeti parkokban a túrázók, kerékpárosok és hegymászók élvezhetik az aktív kikapcsolódás örömeit, a folyókon sokfelé van lehetőség a vízisportok űzésére (kajak, rafting, vadvízi evezés). TÉLI TEVÉKENYSÉGEK

Síelés: A téli sportok szerelmesei sok lehetőség közül választhatnak a régió sícentrumaiban. A leglátogatottabbak a következők: Crystal Mountain, Mount Hood, Mount Bachelor, etc.

Meglepő módon a téli és koratavaszi időszak a vadvízi evezésre legideálisabb időszak az északnyugati partvidék államaiban. Ekkor ugynais az elolvadó hónak köszönhetően megnő a folyók és patakok vízszintje és sodrása.

A januártól márcuisig tartó időszak a legalkalmasabb a sasok megfigyelésére a Washington állambeli Skagit River környékén.  A csodás madarakat legjobb, ha szervezett túra keretében trekintjük meg. Jobb, ha egy felhős időben indulunk a madárlesre, mert az erős napsütésben csak a sasok körvonalait láthatjuk az égen

Horgászat: A téli hónapokban főleg lazacot és pisztrángot foghatnak a horgászok Nyugat-Wasington folyóiban és az oregoni McKenzie és Rogue folyókban.