• Hawaii Island - Black sand beach
  Hawaii Island - Black sand beach
  credit Hawaii Tourism Authority - Tor Johnson
 • Hawaii Island - Rainbow Falls
  Hawaii Island - Rainbow Falls
  Hawaii Tourism Authority - Kirk Lee Aeder
 • Hawaii Island - Volcanoes National Park
  Hawaii Island - Volcanoes National Park
  credit Hawaii Tourism Authority - Tor Johnson
 • Honolulu Downtown
  Honolulu Downtown
  credit Hawaii Tourism Authority - Kirk Lee Aeder
 • Kalaupapa National Park
  Kalaupapa National Park
  credit Hawaii Tourism Authority - Dana Edmunds
 • Kauai - Wailua River
  Kauai - Wailua River
  credit Hawaii Tourism Authority - Robert Coello
 • Monk Seals
  Monk Seals
  Hawaii Tourism Authority - Robert Coello
 • Oahu - Kailua Beach
  Oahu - Kailua Beach
  credit Hawaii Tourism Authority - Tor Johnson
 • Sea turtles
  Sea turtles
  Hawaii Tourism Authority - Tor Johnson
 • Snorkeling
  Snorkeling
  Hawaii Tourism Authority - Tor Johnson
 • Surfing
  Surfing
  Hawaii Big Island Visitor Bureau

Hawaii

Hawaii az Egyesült Államok legfiatalabb tagállama, 1959 óta része az országnak. Földrajzilag elkülönül az amerikai kontinenstől és az ország törzsterületétől, lényegében egy Polinéziához tartozó szigetcsoport a Csendes-óceánon. Mintegy 3200 km-re fekszik délnyugatra Észak-Amerika partvidékétől, délkeletre Japántól, és északkeletre Ausztráliától. Változatos természeti környezete, meleg trópusi éghajlata, nyilvános strandokban való bősége és aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont.

A Hawaii szigetcsoportot 8 sziget alkotja, ezek név szerint a Hawaii-, a Maui, a Lanai-, a Kahoolawe-, a Maui-, a Molokai-, az Oahu- és a Niihau-szigetek. Évente több mint 6 millió turista keresi fel a lenyűgöző szépségű Hawaii-szigeteket.

Repülőterei: Az állam legforgalmasabb repülőtere a Honolulu International Airport, mely az egész Egyesült Államokon belül is kiemelkedő forgalmat bonyolít – eléri a 21 millió utast évente. A repülőtér rendszeres járatokat indít és fogad a legtöbb amerikai nagyvárosba, valamint Kanadába, Ausztráliába, Fülöp-szigetekre, Dél-Koreába, stb. valamint innen juthatunk el az állam más szigeteire is.

Éghajlat: A Hawaii-szigetek éghajlata kellemes trópusi, így a szigetek egész évben látogatottak. Két évszak van: a száraz évszak májustól októberig, és az esős évszak októbertől áprilisig. A Csendes-óceán kiegyenlítő hatással van a szigetek évi átlaghőmérsékletére. A téli átlaghőmérséklet 22-24 °C körüli, a nyári átlaghőmérséklet többnyire 28 °C feletti. A szigetek nyugati és déli oldalain szavannák helyezkednek el, az északi és keleti oldalak növényzetét a kedvező csapadékmennyiségnek köszönhetően trópusi esőerdők alkotják.Városok

Honolulu

Az Oahu szigetan található Honolulu Hawaii legnagyobb városa és egyben az állam fővárosa is. A város egymillió lakója az állam 80 százalékát teszi ki, tehát mondhatjuk, hogy a szigetek abszolút központjának számít. 

Hawaii-ról az emberek többségének a fehér homokos tengepartok jutnak eszébe, ezek közül a legismertebb Honolulu partján található, ez a Waikiki Beach. A gyönyörű partszakasz sok érdekes kikapcsolódási lehetőséggel szolgál, azonban rendkívül nyüzsgő és sokszor zsúfolt. Ha nyugodtabb kikapcsolódásra vágyunk, látogassuk meg a város kevésbé frekventált tengerpartjait is, mint például a Ala Moana Park-ot ahol a fehér homokos strandot pálmafákkal teli zöldellő park határolja. 

Honoluluban az amerikai történelemmel is találkozunk, mivel a második világháború során ismertté vált pearl harbor-i kikötő a város nyugati részén terül el. A kikötő az Egyesült Államok Haditengerészetének támaszpontjául szolgál a mai napig, a turisták pedig pearl harbor-i csatának emléket állító létesítményeket tekinthetnek meg itt (ezek között van a USS Bowfin nevű második világháborús tengeralattjáró is). Természet

Hawaii az Egyesült Államokon belül egyedülálló természeti kicsekkel rendelkezik, különlegessége főleg abban rejlik, hogy tájai és élővilága teljesen elüt az ország szárazföldi területeitől. A szigetek mindegyike vulkáni eredetű, ami jelentősen befolyásolja a tájképet és az élővilágot is.

Hawaii Volcanoes National Park: Hawaii legnagyobb szigetén a Hawaii Island-on, az állam legismertebb nemzeti parkjában található kettő is a világ legaktívabb vulkánjai közül (Mauna Loa - 4,170 m, Kilauea - 1,250 m), melyeknek különlegességéhez hozzájárul, hogy viszonylag egyszerűen megközelíthetőek, így könnyen megfigyelhető itt a vulkanikus tevékenység, mely a mai napig folyamatosan alakítja a Hawaii sziget látképét. Ritka madarakat és más állatfajokat találunk itt, valamint a szigetekre jellemző óriáspáfrány-erdőket. A természeti szépségeken kívül a nemzeti park régészeri lehetekben is gazdag. A park nagy része gyalogosan is bejárható, egyes irodák azonban helikpoteres túrákat is ajánlanak a vulkánok megtekintésére.

Szintén a Hawaii szigeten található a Hamakua Coast partszakasz is, mely a sziget északkeleti részén terül el. Itt színpompás botanikus kerteket (Hawaii Tropical Botanical Garden, World Botanical Gardens), csodás vízeséseket (Akaka Falls, Umauma Falls) találunk a remek óceáni kilátás mellett.

Haleakalā National Park: A nemzeti park a szigetcsoport második legnagyobb szigetén, a Maui sziget déli felén található. Itt található a több mint 3000 méter magas Haleakala-vulkán, ami a Föld legnagyobb alvó vulkánja. A korábbi kitörések völgyeket hoztak létre a kráter peremébe, itt sok kilátóhelyet alakítottak ki, ahonnan csodás panorámában gyönyörködhetnek a látogatók. Számos veszélyeztetett faj él a nemzeti parkban, közöttük vannak olyanok is, melyek egyedei kizárólag ezen a szigeten élnek. A 3000 méteres szintkülömbség miatt több éghajlati öv is található itt. A parkban kempingekben és kunyhókban szállhatnak meg a turisták. Számos rekreációs lehetőség is közül válogathatunk, mint például a meredek falak megmászása, a krátertúra vagy a kráter fenekére való leereszkedés.  

A Kauai-szigeten a Wailua folyó mentén buja trópusi növényzetet, csodálatos esőerdőket, és gyönyörű vézeséseket találunk. Ez a Hawaii szigetek egyetlen hajózható folyója, így kirándulásra és vízi sportokra is pazar lehetőségeket kínál. Az ide látogatók részt vehetnek a szervezett hajótúrák valamelyikén vagy akár a vízisíelést is kipróbálhatják itt. A folyó mentén található az 53 méter magas Wailua vízesés, mely egyszerúen megközelíthető és népszerű látványosság. A szigeten járó látogatók ne hagyják ki a csodálatos szépségű Waimea Canyon-t, amelyet a Csendes-óceán Grand Canyon-jának is neveznek. A Canyon északi részén található az esőerdős Koke’e State Park ritka madárfajokkal.

A Molokai sziget érdekessége, hogy itt találhatóak a világ legmagasabb tengeri sziklái, melyek 1100-1200 méterrel magasodnak a tengerszint fölé (a sziget legmagasabb pontja a Kamakou csúcs 1515 méteres magasságával). Ezekről a sziklákról lélegzetelállító kilátás nyílik az óceánra és a környező szigetekre. Kultúra

Hawaii esetében érdemes külön beszélni a kultúráról, mely sokszor meglehetősen különbözik az ország szárazföldi területeitől. Az eredeti hawaii kultúra polinéz eredetű, azonban mára már csak nyomokban lelhető fel. Az őshonos hawaii kultúrát sok észak-amerikai és ázsiai hatás érte. Az ősi Hawaii-n kasztrendszer működött, hasonlóan Indiához.

Az ősi hawaii vallás politeista, többistenhívő, valamint animista, mely úgy tartja, hogy lelke van az állatoknak, a hullámoknak és az égnek is. Ezen felül minden családnak védelmezője van, amelyet aumakuának neveznek. A kahuna megfelelője a sámánnak, aki médiumként közvetített az istenek és szellemek felé. A kahunák gyógyítottak is az istenek útmutatása alapján.Tengerpartok

A Hawaii-szigetek egyik legfőbb vonzerejét a változatos és gyönyörű tengerpartok adják.

Hawaii Island: A vulkanikus tevékenységnek köszönhetően Hawaii legnagyobb szigetén fehér-, zöld- és fekete homokos tengerpartokat is találunk. Punaluu Black Sand Beach az egyik legnépszerűbb fekete homokos tengerpart nem csak Hawaii-on hanem világviszonylatban is. Érdekessége az is, hogy a veszélyeztetett zöld tengeri teknős egyik lakóhelyéül is ez a partszakasz szolgál. A Papakōlea Beach (mely Zöld-Homokos Part vagy Mahana Beach néven is ismert) az összesen két zöldhomokos tengerpart egyike a Földön. A jellegzetes olívazöld színt, Hawaii Nagy Szigetének a déli csücskében, egy olivin nevű vulkanikus anyag magas koncentrációja okozza. 

Hawaii egyik legismertebb és egyben legnyüzsgőbb partszakasza a főváros, Honolulu tengerpartja a Waikiki Beach. Itt a városi nyüzsgés találkozik a fehér homokos parttal és a vízi sportok, parti éttermek és magas szintű szolgáltatások hadával.

A Kauai szigeten található Poipu Beach-et a Travel Channel turisztikai tévécsatorna egyik műsora Amerika legjobb tengerpartjaként említette. Kellemes távolságban van a sziget legjobb bevásárlóközpontjaitól, golfpályáitól és éttermeitől, valamint az egyik legbiztonságosabb tengerpartnak számít az államban. Remek lehetőség nyílik a szabadtüdős búvárkodásra (snorkeling), a szörfözésre, a gyerekek számára pedig külön medencéket alakítottak ki, ahol ők is biztonsággal fürödhetnek. A szintén a Kauau-szigeten található Ke’e Beach korallzátonya az egyik legkedveltebb búvárterület az államban. A víz tiszta és nagyon sok korall lakó hal és teknős található itt. A buja növényzet és a pálmafák trópusi kinézetet kölcsönöznek Ke’e Beach -nek.

Az Oahu-szigeten a Kailua Beach a legnépszerűbb a nyaralók körében. Az ide látogatók a vízi sportok egész tárházát próbálhatják ki a szörfőzéstől kezdve a tengeri kajakozáson át a búvárkodásig. Itt nem élvezhetjük a magányt és a nyugalmat, azonban rendkívül jól kiépített környezetben, remek szolgáltatásokat kihasználva szórakozhatunk.

Maui tengerpartja a Hookipa Beach a windsurferek mekkája, ehhez a vízi sporthoz itt törnek legjobban a hullámok. A kevésbé mozgalmas kikapcsolódást keresők itt elkerülhetik a leghíresebb hawaii partok nyüzsgését. A luxust és exkluzivitást keresőknek a Kaanapali Beach-et érdemes felkeresniük a szigeten.