• Alcatraz Island
  Alcatraz Island
  Credit Brand USA
 • Beverly Hills, Sunset Blvd
  Beverly Hills, Sunset Blvd
  credit Visit California
 • Death Valley
  Death Valley
  Credit Brand USA
 • Golden Gate
  Golden Gate
  credit Visit California
 • Los Angeles, evening at Venice Beach
  Los Angeles, evening at Venice Beach
  credit Visit California
 • Orange County beach
  Orange County beach
  credit Brand USA
 • San Francisco
  San Francisco
  Credit Brand USA
 • Santa Monica beach
  Santa Monica beach
  Credit Brand USA
 • Sea lions San Francisico
  Sea lions San Francisico
  credit Visit California
 • Vineyards
  Vineyards
  credit Visit California

Kalifornia

Kalifornia azon különleges amerikai államok egyike, mely egyaránt kínál látnivalókat és érdekességeket a városi utazásokat kedvelőknek és azoknak, akiket az Egyesült Államok természeti szépségei vonzanak.

Kalifornia az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb állama, az ország délnyugati csücskében, a Csendes-óceán partján helyezkedik el. Lakosságszáma meghaladja a 30 millió főt, főleg part menti, illetve folyóvölgyi területei a sűrűn lakottak. Természetföldrajza igen változatos, nyugaton a Parti-hegység, keleten pedig a Sierra Nevada magas hegyláncai uralják, amelyeket kiterjedt lombos és tűlevelű erdőségek jellemeznek, középen pedig a Sacramento-folyó és a San Joaquin-folyó termékeny völgye fekszik, ahol intenzív mezőgazdasági termelés folyik. Déli részén az USA egyik legnagyobb sivatagi területe a Mojave Desert található. California gazdaságilag az egyik legfejlettebb állam, beceneve „Golden State”, azaz „Aranyállam”, évente több ezer fővel növekszik a lakossága a folyamatos betelepüléseknek köszönhetően.

Repülőtér: Kalifornia legnagyobb, valamint a Föld hatodik legnagyobb repülőtere a Los Angeles Nemzetközi Repülőtér, több mint 61 millió utast szolgál ki évente. Innen a világ szinte minden részére el tudunk jutni. A San Fransisco Nemzetközi Repülőtér az állam második legnagyobb repülőtere, nemzetközi járatai főként Ázsia és Európa nagyvárosait kötik össze San Fransisco-val.

Éghajlat: Kalifornia területén többféle éghajlati zóna is megtalálható. A csendes-óceáni partvidék éghajlata kellemes, mediterrán. Itt a tél enyhe és csapadékos, a nyár meleg és száraz. A csendes-óceáni partvidéken a nyári hőmérséklet többé-kevésbé változatlan, a téli hőmérséklet azonban a Kaliforniai-áramlás hatásaitól hűvösebb. Los Angelesben az enyhe és csapadékos tél mellett a száraz nyári időszak átlaghőmérséklete 25-30 °C. San Franciscóban is az enyhe tél jellemző, a nyári hőmérséklet azonban sokszor mindössze 20 °C körüli.

Kalifornia északi részére már az óceáni éghajlatnak is jelentős hatása van. Az átlaghőmérséklet hasonló a partvidéki területekéhez, a csapadékmennyiség viszont nagyobb. 

Kalifornia déli részeit nagy kiterjedésű sivatagok és félsivatagok alkotják, ahol csak a szárazságtűrő növények képesek alkalmazkodni az éghajlathoz. Ezen a területen télen a hőmérséklet 15-20 °C körüli, nyáron a nappali hőmérséklet 40 °C feletti. Észak-Amerikában ezen a területen mértek 57 °C-ot, a legmelegebb hőmérsékletet a Death Valley-ben („Halál-völgy”). Nyári időszakban csapadék nincs, téli időszakban 3-4 évente fordul elő, hogy kisebb csapadék érkezik a Csendes-óceán felől. Ilyenkor a sivatag hihetetlen módon kivirágzik. Városok

Sacramento

Kalifornia fővárosa az állam északi részén fekvő Sacramento, mely a negyedik legnagyobb városa az államnak. A város Kalifornia legrégebben lakott települése, a belvársban számos történelmi épületet találunk, főként az 1800-as évek közepéből. A belváros gyalogosan is könnyedén bejárható. Érdemes megtekinteni a California State Capitol fenséges épületét, ahol múzeum mutatja be az állam történelmét. A State Indian Museum a Kaliforniában élő őslakos indiánok hagyományait és életét mutatja be. Népszerű még a California State Railroad Museum, mely a vasúti közlekedés múltjába enged betekintést.


San Francisco

San Francisco a nyugati part egyik legnépszerűbb városa az Amerikába látogató turisták és a helyiek számára egyaránt, de a világ legfontosabb idegenforgalmi célpontjai közt is előkelő helyet foglal el. A város lakossága agglomerációval együtt meghaladja a 7 milliót, valamint New York után ez Amerika második legsűrűbben lakott városa. A város ismert meredek dombjairól, a viktoriánus-kori és a modern építészek eklektikus keveredéséről, a ködről, mely akár egy hónapig is folyamatosan tarthat. Ismert pontjai, illetve jelképei a Golden Gate híd, az Alcatraz, a Twin Peaks, a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeuma, a Transamerica Pyramid, a Chinatown és a san franciscói kábelvasút.

San Francisco belvárosát a híres 49 mile Scenic Drive-on (panorámaút) érdemes bejárni, ahol számos gyönyörű emlékművet, és fantasztikus múzeumot tekinthetünk meg. Jellegzetes épületei a Notre Dame mintájára épült Grace Cathedral, a festő szigeten fekvő Stow Lake, a Sutro Tower, The Palace of Fine Arts, mely egy gyönyörű palota, és a San Francisco National Martime Museum, mely egy óceánjáróra emlékeztető múzeum épület, amely hajózási régiségeket mutat be. 

Kereskedelmi központja a Financial District, amelyet hatalmas felhőkarcolók uralnak, köztük a piramis alakú, 260 méter magas Transamerica Pyramid. A város főtere a pálmafákkal tarkított Union Square, amelyet neves üzletek és bevásárlóközpontok szegélyeznek.

A város múzeumai közül kiemelkedik a San Francisco Museum of Modern Art. Megalapítása idején (a 30-as években) ez volt az USA nyugati részén az egyetlen múzeum, amely csak a 20. század művészeti anyagát gyűjtötte. A mai napig kiemelkedő gyűjteménnyel büszkélkedhet, tartalmaz művészeti alkotásokat a világ minden tájról.

A California Academy of Sciences, egy óriási tudományos múzeum, mely több részből áll. Ezek a Steinhart Aquarium, amely az USA egyik legnagyobb akváriuma, a Morrison Planetarium, mely egy különleges planetárium, a Gem and Mineral Hall, mely a legkülönfélébb drágaköveket, és ásványi anyagokat bemutató gyűjtemény, a Life Through Time, mely az evolúció történetét mutatja be, az Elkus Collection of Native Art, mely az őslakos indiánok művészeti alkotásait tartalmazza, és a Wild California, mely California természeti látványosságait mutatja be.

San Francisco-ban találhatjuk az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legnyüzsgőbb kínai negyedét, valamint az itteni olasz negyed is több érdekes látnivalóval szolgál. Itt találjuk a város legrégebbi kávéházát, a Caffe Trieste-et, valamint híres éjszakai klubokat, mint a Condor Club, és a világ leggörbébb utcájának nevezett Lombard Street-et.

A Nob Hill, a város legmagasabb dombja, amelyet fényűző szállodákkal és szemetkápráztató villákkal építettek be, meredek utcáiról villamosok ereszkednek le a város mélyebben fekvő területeire. Itt áll San Francisco gyönyörű katedrálisa, a Grace Cathedral, ahol népszerű zenés szertartásokat tartanak.

A Golden Gate nemcsak San Francisco, hanem az egész Egyesült Államok egyik legikonikusabb építménye. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Amerikai Építészek Intézetének az USA legnépszerűbb építményeiről összeállított listáján a Golden Gate híd az 5. helyen szerepelt. A hatsávos út mellett a hídon gyalog és kerékpárral is lehet közlekedni.

A Haight Ashbury és a Fillmore District negyedekbe a szórakozni vágyók felétlenül látogassanak el. Haight Ashbury az egykori híres hippi negyed, a 60-as években a szabad, korlátok nélküli életet hirdető hippik központja volt. Jellegét máig megőrizte, kávézóit, szórakozóhelyeit rengeteg fiatal keresi fel egész évben. Jellegzetes épülete a Red Victorian Hotel, népszerű parkja a városra csodálatos kilátást nyújtó Buena Vista Park. Nyüzsgő élet jellemzi San Francisco afroamerikaiak által lakott körzetét a Filmore District-et, bárjaiban, night clubjaiban folyamatos a jó hangulat.

Érdemes felkeresni San Francisco csodás parkjait is, a Golden Gate Park-ot, a John McLaren Park-ot, vagy a Presidio National Park-ot, ahol kipihenhetjük fáradalmainkat, kerékpározhatunk, sétálhatunk, és bizonyos helyeken strandolhatunk.

  A San Francisco-i öbolben fekszik a filmekből ismert Alcatraz Island, mely leginkább az 1934 és 1963 közt a szigeten működött maximális biztonságú börtönről nevezetes, aminek falai közt töltötte büntetését két világháború közti időszak nagy gengsztereinek „színe-java”, mint Al Capone vagy George R. Kelly. A szigeten először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön volt, ma múzeum és 1986 óta nemzeti emlékhely.


Los Angeles

Los Angeles népesség szempontból az Egyesült Államok második legnagyobb városa (a teljes agglomerációval lakosainak száma meghaladja a 17 milliót), fontos gazdasági és kereskedelmi központ, valamint a világ szórakoztatóiparának és az amerikai popkultúrának az egyik legfontosabb fellegvára.

A város egyes részeit érdemes gyalogosan bejárni. A legtöbb érdekességet a filmrajongók fognak találni a városban, ugyanis nem meglepő módon rengeteg film helyszínéül szolgát Los Angeles. Sok iroda szervez olyan tematikus túrákat, melyek a forgatási helyszíneket járják körül és érdekes részleteket osztanak meg az itteni filmgyártásról.

A Downtown-ban, azaz Los Angeles belvárosában főleg felhőkarcolók magasodnak az utcák fölé, ezek közül a legmagasabb a US Bank Tower a maga 310 méterével. A város főutcájáról, a Main Street-ről számos múzeum és látványosság könnyen megközelíthető, mint például a Museum of Contemporary Art, a Los Angeles Central Library vagy a Los Angeles City Hall.

A város legrégebbi negyedét a belváros szélén találjuk, ez az El Pueblo negyed. Ennek a környéknek egyes épületeit még a spanyol gyarmatosítók építették a 18. század végén – pl. Old Plaza Church. A negyed szélén található a több filmben is szerepelő híres pályaudvar az 1939-ben épült Union Station

Los Angeles rendkívül multikulturális város, a Chinatown, a város kínai negyede az egyik legnagyobbnak számít az USA-ban. Itt mindig nagy nyüzsgés van, és a legkülönbözőbb ázsiai árukat lehet beszerezni. Érdeked még a város japán negyede is, ahol a Japanese Village Plaza-t érdemes felkeresni.

Los Angeles legnagyobb parkja a város északi részén fekvő Griffith Park. A parkot rengetegen keresik fel egész évben, hogy a városi forgatagból szabadulva kikapcsolódhassanak, és kipihenjék fáradalmaikat. A parkban számos népszerű helyszínt érdemes felkeresni: itt található többek között a los angeles-i állatkert és a Griffith Obszervatórium is.

Los Angeles két híres tengerparti negyede Santa Monica és Venice. Santa Monica, Los Angeles talán leghíresebb tengerparti része, csodás homokos strandjai a pihenni vágyók ezreit vonzzák egész évben. A tengerparti utcákat elegáns üzletek, éttermek, bárok, és különböző szórakozóhelyek szegélyezik. A negyedben érdemes felkeresni a népszerű Third Street Promenad bevásárlóutcácskát, és a Santa Monica Pier-t, amely egy népszerű vidámpark. Szintén népszerű fürdőnegyed Venice, amely mesterséges csatornáival érdemelte ki a Velence nevet, a csatornákon csónakázni lehet (Venice Canals). 

Los Angeles talán leghíresebb negyede Beverly Hills, a Golden Triangle (Aranyháromszög), ahogy a helyiek emlegetik. A várorész a leggazdagabbak lakóhelye, utcáit a legkülönfélébb villák és paloták szegélyezik. Két fő utcáján a Rodeo Drive-on, és a Wlishire Boulvard-on, elegáns üzletek sorakoznak, amelyek a divatvilág legújabb és legdrágább ruháit, ékszereit kínálják, mint Gucci, Versace, vagy Christian Dior. A negyedben érdemes felkeresni a Hollywood Actor’s Home-ot, mely a színészek életét mutatja be, és a Museum of Television and Radio-t, mely közel százezer televízió- és rádióműsor anyagát tartalmazza.

Los Angeles talán leghíresebb sétánya a Hollywood Boulevard, mögötte a csodálatos Hollywood Hills magasodik, rajta Los Angeles jelképével, a HOLLYWOOD felirattal. A sétány fő nevezetessége a Walk of Fame, az a járdaszakasz, amelyet a leghíresebb sztárok kéz-, láblenyomata, és aláírása díszít.

A várostól rövid kirándulásokat tehetünk például az Universal City-be, ami a világhírű Universal Studios otthona. Itt egy hatalmas szórakoztató park található, ahol a látogatók korábbi filmek díszleteiből felépült hatalmas vidámparkban szórakozhatnak. Anaheim-ben pedig a Los Angeles régió egyik legnagyobb turistacsalogató szórakoztató parkja, a híres Disneyland Resort található, melyet egész évben milliók keresnek fel, a park a legkisebbektől a felnőttekig mindenkinek szórakozást nyújt lélegzetállító vidámparkjaival és show műsoraival.


San Diego

Los Angeles-től délre fekszik California harmadik legnagyobb városa San Diego, közlekedési, kulturális, és hadászati központ. Bevásárlónegyede a Gaslamp Quarter, ahol elegáns éttermeket, és különféle üzleteket találunk. Kulturális központja a csodálatos Balboa Park, ahol többféle múzeum, valamint állat- és botanikus kert is található. Itt van a San Diego Museum of Man, mely egy antropológiai múzeum, az Aerospace Museum, mely a repülés történetével foglalkozik, közel 100 repülőgépet tekinthetünk meg itt, a San Diego Automotive Museum, amely több tucat régi autóból álló gyűjtemény, a San Diego Zoo állatkert, és a gyönyörű Botanical Building, több száz növényfajtával. A városban járva érdemes felkeresni az Old Town-t, melynek régi épületei még a spanyol gyarmati időkben épültek, illetve ellátogatni a Coronado-félszigetre, ahol gyönyörű szállodák, és különféle üzletek találhatók. San Diego leghíresebb látnivalója a fantasztikus vízi park, a Sea World, ahol különféle tengeri élőlényeket, delfin-show-kat tekinthetünk meg.Természet

Yosemite Nemzeti Park

Kalifornia talán legismertebb nemzeti parkja a Sierra Nevada hegységben fekvő Yosemite Nemzeti Park. Az itt található 13 km hosszú és 1,5 km széles Yosemite-völgyet Abraham Lincoln már 1864-ben az Államokban elsőként védetté nyilvánította. Egy kb. 700 m vastag jégkorszaki gleccser alakította ki, széles U alakjával az egyik legtökéletesebb gleccservölgy a világon. A tágas, lapos völgyet meredek, néhol 900 m magas gránitfalak övezik. Sok gyönyörű vízesést találunk itt, ezek közül a legmagasabb a Yosemite-vízesés, mely 739 méterről zúdul a mélyben (ez a 20. legmagasabb vízesés a világon). A nemzeti park növényzetének legnagyobb értéke a hegyi mamutfenyő, az itt található Giant Grizzly mamutfenyő a maga 2700 évével egyike Földünk legidősebb élőlényeinek. A Yosemite Nemzeti Park az év minden részében kínál élményeket a turistáknak. Tavasztól őszig a természeti szépségek kedvelői, télen a téli sportok szerelmesei találnak remek kikapcsolódási lehetőségeket. A parkban több mint 1000 km hosszú turistaút kanyarog, de csak kevés turista merészkedik távolabb a centrumoktól. A park hatalmas méretei miatt a látogatók 90%-a csak a park területének mindössze 1%-át ismeri meg.


Death Valley Nemzeti Park

A Halál völgye - vagyis a Death Valley - mintegy 14000 négyzetkilométeren fekszik Kalifornia és Nevada határán, és ezzel a terjedelemmel meg is szerezte az USA legnagyobb nemzeti parkja címét. A Death Valley a Föld egyik legforróbb területe (57 fokos meleg rekordját egyedül a Sahara döntötte), száraz, sivatagos, az éves csapadékmennyiség a völgyben kevesebb mint 50 mm. A barátságtalan időjárás ellenére sokféle állat és növény otthona a terület, még csak itt élő, őshonos hal is van némelyik vízforrásban. A változatos geológiai múltjának köszönhetően különleges természeti képződményekben is páratlanul gazdag. Többek közt itt van a híres Zabriskie Point, a Racetrack Playa vitorlázó kövei, de találunk a parkban ércek festette sziklákat és holdbéli kanyonokat is. Télen, amikor kissé alacsonyabb a hőmérséklet és némi csapadék is esik, a sivatag egyes részei kizöldülnek és virágba borulnak. Leginkább ekkor érdemes idelátogatni.


Joshua Tree Nemzeti Park

A Joshua Tree (Joshua-fa) Nemzeti Park kétféle sivatagtípust foglal magába: a Colorado (a park alacsonyan fekvő, forró, száraz keleti rész) és a Mojave-sivatag (a magasabb, hűvösebb, nedvesebb nyugati részen). A terület ismert lebilincselő geológiai képződményeiről, így különös gránitgömbökről és gyönyörű eróziós legyezőkről, a park festői hely továbbá a meteorzáporok megtekintésére is. A Mojave-sivatagban olyan speciális klíma alakult ki, mely igen kedvező életkörülményeket nyújt a park névadóinak, a krémszínű virágokat hozó Joshua-fáknak (Yucca brevifolia), így egész erdőket alkotva tenyészik a parkban. Ez a fafajta csak itt, ezen a területen él meg, nevét pedig különleges kereszt formájáról kapta.


Channel Islands Nemzeti Park

Ez a gyönyörű nemzeti park a Kalifornia partjainál, Los Angelestől nem messze található Channel Island szigetcsoport 8 szigete közül ötöt foglal magába. A szigeteknek nagyon gazdag és változatos élővilága van, ezen belül több, mint 140 olyan faj is él, melyek sehol máshol nem találhatók meg. Tengeri élővilágában a mikroszkopikus planktonoktól a veszélyeztetett kék bálnáig rengeteg féle vízi élőlény megtalálható. A nemzeti park sok rekreációs tevékenységet is ajánl: pl. túrázás, kempingezés, búvárkodás, tengerik kajakozás, stb.


Lake Tahoe

Az 1879 méter magasan fekvő tó Kalifornia és Nevada határán fekszik, ez Észak-Amerika legnagyobb alpesi tava. A tó körüli hegyekben síparadicsom és más rekreációs lehetőségek vannak. A nevadai oldalon nagy kaszinók működnek. A tó könnyen megközelíthető Reno-ból, Carson City-ből és Sacramento-ból. Tavasztól őszig a tó kedvelt helyszín a vizisportok számára.