• Amisok - Indiana
  Amisok - Indiana
  Credit Brand USA
 • Chicago
  Chicago
  Credit Brand USA
 • Chicago Millenium Park
  Chicago Millenium Park
  Credit Patrick Pyszka - Brand USA
 • Garden of Gods - Shawnee National Forest
  Garden of Gods - Shawnee National Forest
  Credit Brand USA
 • Route 66
  Route 66
  Credit Brand USA
 • Minneapolis skyline
  Minneapolis skyline
 • Starved Rock State Park
  Starved Rock State Park
  Credit Brand USA
 • Sea Kayaking Minnesota
  Sea Kayaking Minnesota
  Credit Explore Minnesota Tourism Photo

Középnyugati régió

Államok

Illinois  
Indiana
Iowa  
Michigan
Minnesota
Missouri
Ohio
Wisconsin 

Wikimedia Commons / Nick Roux - Midwest


Az Egyesült Államok középnyugati régiója rendkívül érdekes és diverz terület, ahol jól megférnek egymás mellett a nyüzsgő metropoliszok és a kis faluk. Fontos központja az amerikai gazdasági termelésnek és a farmgazdaságoknak is, valamint felfedezhetjük itt az amerikai kultúrát is. A régió érdekessége, hogy az amerikai elnökök egynegyede ezekben az államokban született, valamint olyan feltalálók és vállalkozók származnak innen, akik hatalmas szerepet játszottak a technológiai és gazdasági fejlődésben világszinten (többek között a légi közlekedésben, az autógyártásban, az olajiparban vagy az acélgyártásban). Mitöbb, az egész országban sugárzó televíziós csatornák többségében a középnyugati akcentust beszélik a közvetítések során (ez az akcentus a legtisztább, legkönnyebben érthető az Államokban). Másrészt a középnyugati államok természeti adottságai is rendkívül kedvezőek, a Nagy Tavak régiója rengeteg lehetőséget kínál a természetjárásra és a kikapcsolódásra egyaránt.   


Repülőterek: A régió legforgalmasabb repülőtere a Chicago O’Hare Nemzetközi Repülőtér, mely egyben a világ ötödik legforgalmasabb repülőtere (2012-ban több mint 66 millió utast szolgált ki). Nemzetközi járatok tekintetében is jelentős szerepet tölt be, több mint 60 nemzetközi célállomásra indít járatokat. 

Fontos csomópont az USA légi közlekedésében az Ikervárosok  repülőtere is, a Minneapolis-St. Paul Nemzetközi Repülőtér mely a második legforgalmasabb a régióban. Európán belül Londonból és Párizsból sok járat érkezik a repülőtérre. A régióban a szoros harmadik hely a Detroit Metropolitan Wayne County Repülőteret illeti a reptéri forgalom szempontjából. 


Éghajlat: A középnyugati régióban a kontinentális éghajlat az uralkodó – az év folyamán nagy hőmérsékletkülönbségek lehetnek, a telek kimondottan hidegek, nyáron viszont általában kellemesen melegek. A térségben viszonylag sok csapadék hullik, ami egyes kutatóintézetek szerint a egyre rendszertelenebbül hullik a régió államaira.


Zene: A 20. században nagy arányú afroamerikai kisebbség vándorolt be a déli területekről. Az ipar és a kultúra, a blues és a rock and roll találkozása a zenei kultúra újsütetű fellángolásához vezetett a Közép-Nyugaton a polgári jogi mozgalmak utáni években, hozzájárulva a dzsessz, a funk, az R&B és az olyan új műfajok, mint a Motown Sound és a techno kialakulásához. Chicago és St. Louis pedig a blues és a jazz központjaivá vált.

A rock and roll először 1951-ben jelent meg új műfajként Clevelandben, Ohióban. Az 1950-es évek közepétől a rock and roll az Egyesült Államok jellemző zenéje lett, az 1940-es évekbeli Rhythm and blues-zára épülve, ami a korai blues, boogie-woogie, dzsessz és szving elemeiből alakult ki. Ezen kívül megihlette a gospel, a country és a hagyományos folk is.Városok

Chicago

Chicago becenevén „A szelek városa” (Windy City) vagy Chi-town az Amerikai Egyesült Államok harmadik legnépesebb városa, a Nagy-tavak egyikének, a Michigan-tónak a partján fekszik, Illinois államban. Chicago lakossága 2010-ben 2,7 millió főre volt tehető. Kül- és elővárosaival együtt „Chicagoland” statisztikai körzet népessége kb. 9,6 millió, területe pedig a környező két államba, Indianába és Wisconsinba is átnyúlik, majdnem egynegyed Magyarországnyi területet fedve le.

Kulturális szempontból meghatárzó szerepet töltött be Chicago városa, főként a 20. században. Chicago volt az otthona a XX. század egyik legmeghatározóbb modernista művészeti irányzatának, a Bauhausnak, pontosabban az amerikába való áttelepülése után a New Bauhausnak. Olyan művészek éltek és alkottak itt, mint Paul Klee, Kandinszkij, Moholy-Nagy László vagy épp Oskar Schlemmer. Chicago a világ egyik építészeti központja, itt építették fel a világ első felhőkarcolóját, melynek hatására indult hódító útjára a magasépítészet. Több zenei stílus szülőhelye: a Chicago blues, a Chicago soul és a Chicago house nevében is viseli eredetét. Chicago a jazz világának egyik legmeghatározóbb helyszíne, az első otthona. 

Chicago sok remek múzeumnak és tárlatnak ad otthont. A Museum of Contemporary Art a modern művészetek múzeuma, kizárólag 1945 után született alkotások találhatóak benne, a Museum of Science and Industry in Chicago tudományos-tehnológiai múzeum, érdekessége egy második világháborús tengeralattjáró és egy működő szénbánya, a Museum of Broadcast Communications pedig a híradástechnikai eszközök fejlődését mutatja be, valamint a média világába kalauzolja a látogatókat. További érdekes látnivalóval szolgál a Museum Campus, ahol három különböző témájú múzeum található. Ezek az Adler Planetarium and Astronomy Museum, ahol egy lenyűgöző csillagászati gyűjteményt tekinthetünk meg, a Field Museum, amely egy természettudományi gyűjteményt mutat be, és a John G. Shedd Aquarium, ahol sokféle állatfaj képviselőjével ismerkedhetünk meg.

A városközpontban található a híres Sears Tower felhőkarcoló, amely az USA egyik legmagasabb épülete, tetejéről, ahol egy kilátó található, fantasztikus panoráma nyílik a városra. Szintén érdemes felkeresni a másik hasonlóan magas épületet a John Hancock Center-t. Feltétlenül menjünk végig a Magnificent Mile-on - ez Chicago híres sugárútja - ahol a legelőkelőbb üzletek sorakoznak. Látogassunk el a Chicago Historical Society fenséges épületébe, ahol megismerkedhetünk a város és Illinois állam történelmével vagy a The Art Institute Of Chicago-ba, amely egy lenyűgöző festmény, szobor és fotó gyűjteményt bemutató képtár.

Ha egyéb kikapcsolódásra vágyunk, akkor látogassunk el a város szórakoztatóközpontjába a Navy Pier-be, ahol többek között műjégpálya, minigolf, óriáskerék és egyéb attrakciók várják a szórakozni vágyókat, vagy keressük fel a Lincoln Park Zoo-t, amely egy csodálatos állatpark, több mint 1000 különböző állattal. Érdemes felkeresni a város egyetemét a University Of Chicago-t, az itt található Smart Museum of Art és az Oriental Institute Museum sok érdekes látnivalóval szolgál.


Detriot

Detroit Michigan állam legnagyobb városa. A város közvetlenül a kanadai határ mentén fekszik, kikötő- és iparváros, az amerikai autógyártás otthona - a Ford, a Chrysler, a Dodge és a General Motors egyes leányvállalatait találjuk itt. Innen ered a Motor city vagy Motown becenév is. 

A belváros lenyúgöző építészetével, zöldellő parkjaival, és az Államok egyik legnagyobb színháznegyedével vonzza a látogatókat. A belvárostól északra találjuk Detroit világszívonalú múzeumait és galériáit, valamint a 20-as évek építészetében gyönyörködhetünk itt – közülük kiemelkedik az 1927-ben art deco stílusben épült Fisher Building, melyet Detroit legnagyobb művészeti alkotásaként emlegetnek. A múzeumok közül érdemes ellátogatni a Detroit Historical Museum-ba, amely a város és természetesen az autógyártás történetét mutatja be. A The Detroit Institute of Arts széművészeti tárlatnak ad ottgont, a Motown Historical Museum, egy zenei kiállítást mutat be a Belle Isle Parkban található Dossin Great Lakes Museum-ban pedig a Nagy-Tavak hajózási történetével ismerkedhetünk meg.  

Detroit igazi metropolisz, a különböző népcsoportok kerületei nagyon izgalmasak lehetnek a látogatók számára. A város görög negyede, a Greektown az egyik legismertebb, itt rengeteg görög éttermet találunk valamint otthont ad a Greektown Casino-nak is. Hasonlóan érdekes lehet a mexikói negyed is, mely a város legdinamikusabban növekvő része.

A régió más városaihoz hasonlóan Detroit is zenei központnak számít. Itt főleg az elektronikus zenei irányzatok elterjedtek, ezek egyik bölcsőjének számít a város. Továbbá az underground és alternatív művészetek rajongóinak is sok érdekességet kínál a város.


Ikervárosok (Minnealpois és St. Paul)

A mára összeépült Minneapolis és St. Paul városok Minnesota állam középkeleti részén alkotják a térség egyik legnagyobb lakott területét, melyet gyakran Ikervárosoknak nevezünk. A városok központjai mindössze 14 kilométerre helyezkednek el egymástól, ám jelentős különbségeket fedezhetünk fel közöttük. Míg Minneapolis modern belvárosát felhőkarcolók utalják – itt zajlik az állam pénzügyi és gazdasági életének nagy része, addig St. Paul megőrizte régies jellegét – az oktatás és a közigazgatás központját találjuk itt.  

A városokban több kisebb tavat és gyönyörű parkot találunk valamint a Mississippi folyó is átszeli a területet, így remek kikapcsolódási lehetőségeket kínál a pihenni vágyóknak és azoknak is akik aktívan szeretnék idejüket tölteni. A belvárostól északnyugatra található a Falls of St. Anthony vízesés a Mississippi folyón, az itt lezúduló vízből jelentős mennyiségű energiát nyer a város. A modern belvárosi rész érdekessége, hogy az egyes felhőkarcolókat az első-második emeleteken fedett gyalogosátjárók kötik össze, melyek összesített hossza meghaladja a 18 kilométert.  

Azoknak, akik a kultúra iránt érdeklődnek a Minneapolis Institute of Arts lehet a legjobb választás, kivételes szépmúvészeti tárlataival az Államok legjobbjai közé tartozik. St. Paul-ban található az állam több nagy egyeteme, a University Of Minnesota, a University of St. Thomas és a University of Concordia. A városban érdemes ellátogatni a Minnesota History Center-be, amely az állam történetét mutatja be és felkeresni a város két csodálatos épületét a Minnesota State Capitol-t (az Állami Kapitólium épülete), és a City Hall and Courthouse-t (Városháza és Városi Bíróság épülete). 


St. Louis

Missouri keleti részén a Missouri és Mississippi folyók találkozásánál fekszik az állam második legnagyobb városa St. Louis, mely fontos közlekedési, oktatási, kulturális, kereskedelmi és ipari központ, valamint forgalmas folyami kikötőhely. 

St. Louis kulturális élete rendkívül színes. A városról a legtöbb embernek a zene jut eszébe először, ami nem meglepő, hiszen St. Louis jelentősen hozzájárult a blues, a ragtime és a jazz stílusok felemelkedéséhez. A város minden kerületében találunk remek jazz és blues bárokat. A város rengeteg ingyenes kulturális programot kínál a helyikeknek és az ide látogatóknak egyaránt, a kellemes hangulathoz pedig hozzájárul, hogy a várostervezés kifejezetten sok zöld területet alakított ki a szabadtéri időtöltéshez.

A város legjellegzetesebb épülete (egyben szimbóluma) a Gateway Arch boltív, melyet a világ legnagyobb nemzeti műemlékeként tartanak számon. A belváros a közelmúltban egy átfogó felújításon esett túl, mely három új stadiont, hoteleket, kereskedelmi központokat és új szókarozási lehetőségeket adott a városnak.

A város a sportrajongóknak is érdekes lehet hiszen a helyi sportbéli sikerek kivívták St. Louis-nak az „Észak-Amerika legsportosabb városa” címet. A St. Louis Cardinals például az egyik legsikeresebb a Major League Baseball csapatok közül. További kiváló eredményeket értek el a St. Louis Rams amerikai fociban, a St. Louis Blues hokiban és az AC. St. Louis fociban is. Természet

Nagy-Tavak: Nagy-tavak vagy Öt-tó (Felső-tó, Huron-tó, Michigan-tó, Erie-tó és Ontario-tó) a neve annak az öt tóból álló csoportnak, amely az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határán található. Ezek a tavak a Föld legnagyobb édesvízű tavai közé tartoznak – bolygónk édesvízkészletének 21 százalékát tárolják. A tavak rengeteg turiszikai és rektreációs lehetőséget szolgáltatnak a helyieknek és az ide látogató turistáknak egyaránt. Hajós kirándulótúrákat sok iroda szervez a tavak megtekintésére, valamint a vitorlás túrák is népszerűek. A vízisportok szerelmeseinek olyan remek lehetőségeket nyújtanak a tavak mint a kajakozás vagy a windszörfözés. A búvárok számára főleg a tavak fenekén levő hajóroncsok lehetnek érdekesek, míg a horgászok lazacot, fehérhalat, tavi pisztrángot és süllőt foghatnak. A Nagy-tavak partján több fontos nagyváros található, melyek közül Chicago a legnagyobb. 


Boundary Waters Canoe Area Wilderness (Minnesota): Ez a terület Minnesota állam és a kanadai Ontario határán fekszik, több mint 1000 tavat találunk itt. Ebben a csodálatos természetvédelmi övezetben a kajakozás/kenuzás és a horgászat a legelterjedtebb elfoglaltság – a tavakon ugyanis nem lehet motoros járművel közlekedni. A tavakat csatornák kötik össze közel 1600 kilométernyi kenus útvonalat kialakítva. A kenusokat rengeteg tómenti kemping várja, melyek közül sok kizárólag vízen közelíthető meg. A horgászok többek között csukát, süllőt, sárga sügért, fehérhalat, tavi pisztrángot foghatnak a tavakban. A túrázni vágyókat pedig sok szép turistaútvonal fogadja a tavak körül.


Apostle Islands National Lakeshore (Wisconsin): Az Apostle-szigetek egy káprázatos szépségű 22 tagú védett szigetcsoport, mely a vízisportok és kalandtúrázók szerelmeseinek feltétlenül ajánlott úticél. A szigetcsoport tagjai közül csak egy, a Madeline-sziget lakott, az itt található Madeline Island Historical Museum-ban ismerkedhetünk meg a szigetek történelmével. A szigeteken a hajózás és a horgászat a legnépszerűbb tevékenységek, sok privát kikötőben köthetnek ki a saját vagy bérelt hajókkal érkezők. A szigeteken kimondottan sok világítótorony van, ezek mindegyikéhez vezetnek turistaútvonalak.


Isle Royale Nemzeti Park (Michigan): Ez a nemzeti park a kanadai határhoz nagyon közel, a Felső-tóban fekvő Isle Royale szigetet (és a körülötte levő apróbb szigeteket) foglalja magába. A terület infrastruktúrája teljes mértékben az élővilág megőrzésére lett kialakítva, az állatok itt teljesen szabadon élnek, az ide látogató turisták csak a kijelölt útvonalakon közlekedhetnek. Kimondottan kevés látogató érkezik ide, viszont az államokbeli nemzeti parkok körül itt a legnagyobb a „visszatérési arány” – aki egyszer megcsodálta ezt az érintetélen szigetet, nagy eséllyel vágyik vissza. 


A szigetet nagyrészt sűrű lombos és tűlevelű erdők borítják, emellett szabadon nőnek a vadvirágok és az erdei gyümölcsök. Az állatok közül a leggyakoribb emlősök a vörös rókák, de jávorszarvasokat és farkasokat és találunk itt valamint a hódok, vörös mókusok, hótalpas nyulak és a vidrák is elterjedtek. A szigeten kempingekben szállhatunk meg, bizonyos helyeken pedig lehetőség van kenubérlésre is. Ha itt járunk érdemes átmenni a környező kisebb szigetekre is.  Amis kultúra

Az amisok egy körülbelül 200 000 fős konzervatív keresztény közösség tagjai. Legtöbben közülük a középnyugati régióban - Ohioban és Indianában élnek, valamint nagy létszámú közösségeket alakítottak ki Pennsylvania államban is. Életmódjukat meghatározza, hogy nem használják a modern eszközöket, mint például elektromos árammal működő szerkezeteket vagy az autót. Az amisok egymás közt a tiroli német nyelv egy régies dialektusát, a pennsylvaniai németet beszélik, de legtöbbjük jól beszéli az irodalmi angolt és németet is.

Egyes amis településeket látogatni is lehet idegenvezetős túrák keretében – így betekintést nyerhetnek az ide látogatók az amisok mindennapjaiba és szokásaiba. Fotót vagy videót azonban csak diszkréten, távolabbról ajánlott készíteni a közösségről vagy annak tagjairól. Ettől eltekintve az amisok általában barátságosak és közvetlenek a látogatókkal szemben, szívesen mesélnek kultúrájukról, szokásaikról.