• Boston Harbor islands
  Boston Harbor islands
 • Boston public garden
  Boston public garden
 • Boston skyline
  Boston skyline
 • Maine - Acadia National Park
  Maine - Acadia National Park
  Credit Brand USA
 • Main lighthouse
  Main lighthouse
  Credit Brand USA
 • Massachusetts harbor
  Massachusetts harbor
  Credit Brand USA
 • Rhode Island bridge
  Rhode Island bridge
  Credit Brand USA
 • The Museum of Fine Arts, Boston
  The Museum of Fine Arts, Boston
  Credit Brand USA - The Museum of Fine Arts, Boston
 • Vermont forest
  Vermont forest
  Credit Brand USA - Dennis Curran
 • White Mountain National Forest, New Hampshire
  White Mountain National Forest, New Hampshire
  Credit Brand USA

New England

Államok

Maine
New Hampshire
Vermont
Massachusetts
Connecticut
Rhode Island

Legjelentősebb városok

Boston
Burlington
Hartford
Lowell
Manchester
New Haven
Providence


New England (Új-Anglia) egy hat államból álló régió az Egyesült Államok északkeleti partjainál. Új-Anglia egyike volt az első olyan észak-amerikai brit gyarmatoknak, melyek kinyilvánították függetlenedési szándékukat, így gazdag történelmi hagyatékkal rendelkezik. A régió volt az első, ahol megszervezték az állami oktatást, és ahonnan kiindult az amerikai ipari forradalom. Annak ellenére, hogy ez az egyik legrégebben lakott terület az Államokban és olyan pezsgő nagyvárosokat találunk itt, mint Boston, mégis sok helyen meg tudta őrizni vidékies báját. 

Repülőterei: A New England-be repülővel érkezőket számos forgalmas reptér szolgálja ki. A bostoni Logan Nemzetközi Repülőtér messze a legnagyobb ezek közül, ám jelentős még többek között a TF Green Repülőtér Warwick,a Burlington Nemzetközi Repülőtér vagy a Manchester Airport. 

Időjárás: Az Államok északkeleti régiójának klímája rendkívül változatos képet mutat. Main, Newampshire, Vermont és Nyugat-Massachusetts időjárását kontinentális hatások utalják, itt a telek hidegek, a nyári időszakban pedig kellemesm közepesen meleg időre lehet számítani. Közép- és Kelet-Massachusetts, Rhode Island és Connecticut nagy részére az előzőekhez hasonló éghajlati viszonyok vannak hatással, ám itt a telek rövidebbek a nyarak pedig melegebbek, mint az északabbi területeken. A régió déli részében pedig már a szubtrópusi klíma jegyeit is megtapasztalhatjuk.

Egyetemek: Ha a felsőoktatásról van szó, New England régió örvend a legnagyobb hagyományoknak az Egyesült Államokban. Olyan, a világ élvonalába tartozó egyetemeket találunk itt, mint a Yale Egyetem (Connecticut), a Harvard Egyetem (Massachusetts) vagy a Brown Egyetem (Rode Island) csak hogy egy párat említsünk. Városok

Boston

Massachusetts állam fővárosa, Új-Anglia legnagyobb, és 1630-as alapításával egyben az USA egyik legrégibb városa is. A város az amerikai történelem esszenciája, a telepesek idejétől egészen napjainkig fontos szerepet játszott az Egyesült Államok történelmében.

Ha Bostonba érkezünk, nem lesz szükségünk autóra, a tömegközlekedés remekül megszervezett, valamint a belváros legtöbb nevezetessége gyalogosan is bejárható. A gyalogos útvonalak közül az egyik legnépszerűbb a 2,5 km hosszú Freedom Trail elnevezésű útvonal, mely a város 16 legfontosabb látnivalóját érinti.

Ezek közé soroljuk a belváros egyik legrégebbi épületét, a Old State House-t, mely 1713-ban épült és ma az amerikai történelem egyes szakaszait feldolgozó múzeumként működik. A gyarmati időkből származik a Paul Revere House is, mely egy 17-ik századi amerikai partióta otthona volt, napjainkban ezt az épületet is múzeumként látogathatjuk. A Freedom Trail útvonalat követve megtekinthetjük a fatörzsű, háromárbócos Boston Charlestown kikötőjében álló USS Constitution hadihajót, mely a világ legöregebb hadrendben álló hadihajója.  

A város egyik legszebb épülete a Massachusetts State House, azaz a kapitólium épülete, a legizgalmasabb negyede pedig a Downtown Crossing, ahol rengeteg üzletet találunk, itt van a híres bostoni Chinatown is.

Boston múzeumai is figyelemre méltóak. A Museum of Fine Arts Boston az ország egyik legkiemelkedőbb szépművészeti gyűlyteménye, az Isabella Stewart Gardner Museum-ban többek között Titian-tól, Rembrand-ttól, Veronese-től találunk alkotásokat, a Museum of Science pedig a tudomány iránt érdeklődőknek nyújt remek kikapcsolódást.

A keleti part bálnáit is megcsodálhatjuk Boston környékén, a Mass Bay Lines Whale Watch nevű hajóscég 4 órás bálnafigyelő hajókirándulásokat szervez.

Ha felülről szeretnénk látni a várost, látogassunk el a Prudential Center 50. emeletén található Skywalk Obzervatóriumba, ahonnan csodás 360 fokos panorama nyílik a kikötőre, a Charles folóra, Cambridge-re és az itt található Harvard Egyetemre és a környék más nevezetességeire.

A bostoniak lelkes sportrajongók, ami nem is csoda, hoszem egyik másik amerikai városnak sincsenek ilyenn kiemelkedő eredményei az elmúlt évtizedben. Köszönhető ez az olyan klasszis csapatoknak mint a Red Sox (baseball), a Celtics (kosárlabda), a Bruins (jégkorong) és a Patriots (amerikai futball). Aki kicsit is érdeklődik a sportok iránt, annak érdemes ellátogatnia egy-egy felejthetetlen hangulatú mérkőzésre.


Providence

Providence Rhode Island állam fővárosa és legnagyobb városa mely az Amerikai Egyesült Államok egyik legelső városa volt. A városnál folyik bele a Providence-, a Moshassuck- és a Woonsacket-folyó a Narraganset-öbölbe. 

A város az elmúlt két évtizedben újjászületett a Providence Renaissance program keretén belül, a városvezetés sok közteret újíttatott fel, valamint új közparkok is születtek. Többek között kialakítottak egy kellemes parkot és sétányt a belvárosi folyópart vonalán Waterplace Park and Riverwalk néven.

Providence-ban a Brown Egyetemen és más felsőoktatási intézményekben rengeteg diák tanul, így a város társasági és kulturális élete kifejezetten nyüzsgő. Providence történelmi épületei (pl. Rhode Island State House, Old Stone Bank, stb.) mellett számos remek múzeum, mozi, közpark, étterem és bár várja a helyieket és a turistaként idelátogatókat. A város állatkertje is sokakat vonz az érkezők közül.


Burlington

Burlington Vermont állam legnagyobb városa, méterében és lakosságában azonban jócskán elmarad a régió nagyvárosaitól. Mindössze 40,000 állandó lakosával a város kifejezetten kicsinek számít még akkor is ha hozzáadjuk a 13,000 diákot, akik a Vermont-i Egyetemen folytatják tanulmányaikat. Ennek köszönhetően azonban rendkívül fiatalos, bájos és nyüzsgő kisvárost ismerhetnek meg azok, akik nyugati parti utazásuk során Burlington-ba látogatnak. A Lake Champlain tó partján fekvő város könnyen bejárható gyalogosan vagy kerékpárral. Egyfelől Burlington Vermont állam éjszakai életének központja, másrészt viszont ideális kiindulópont rövid kirándulásokhoz és túrákhoz a környéken.Természet

Acadia Nemzeti Park, Maine: Az Acadia Nemzeti Park az egyetlen nemzeti park New England régióban, azonban a legnépszerűbbnek között van az egész országban – évente közel 3 millió látogatót vonz. A park Maine állam óceánpartján, a Mount Desert szigeten található. Változatos élővilágot csodálhatunk meg itt, a madárpopuláció 273 faj egyedeiből tevődik össze. A nemzeti park úthálózata az autók számára nem elérhető, viszont remek kerékpáros túrákat tehetünk itt. Az USA keleti partjának legjobb túraútvonal-hálózatát is itt találjuk, változatos nehézségű és hosszúságú útvonalak közül válogathatunk. Nyáron nagyon kellemes az időjárás, így ezekben a hónapokban ajánlott meglátogatni ezt a gyönyörű nemzeti parkot.

Block Island, Rhode Island: A nyári vakációk egyik legkedveltebb úticélja a keleti parton élők számára a Block Island, ami főként a sziget homokos tengerpartjainak, parti bárjainak, éttermeinek és természeti szépségeinek köszönhető. A szigetet legtöbben a menetrendszerű kompjárattal közelítik meg, mely fél óra alatt teszi meg az utat a szárazföld és a Block Island között. A sziget az aktív kikapcsolódásra és a pihenésre vágyóknak is számos lehetőséget tartogat a hajóbérléstől a vízi sportokon át a madarak megfigyeléséig. 

Boston Harbor Islands, Massachusetts: A Boston Harbor Islands-t 34 kis sziget alkotja Massachusetts partjainál. Ezek közül a legtöbb nyitott a bárki számára, ám vannak olyanok is amelyek nem vagy csak bizonyos időszakban látogathatók. Ennek fő oka, hogy sok tengeri madárfaj fékszkel a szigeteken, őket védik ezek a korlátozások. A többi szigeten kellemes tengerpartok és túraútvonalak várják a turistákat, valamint itt található az Egyesült Államok legrégebbi világítótornya a polgárháborús időkből. Remek lehetőség nyílik a szigetek közötti hajókázásra és kajakozásra is.

Cape Cod National Seashore, Massachusetts: Ez a csodálatos tengerpart Massachusetts állam délkeleti csücskénél található fésziget mentén húzódik. Cape Cod szintén az amerikaiak kedvelt nyaralóhelye, ahol egy helyen találunk kis tavakat és patakokat, homokos tengerpartokat és túrázásra alkalmas erdős területeket. Számos kiépített turista- és kerékpárútvonal szolgálja ki az itt nyaralókat. A környező kisvárosokban kellemes éttermeket és bárokat próbálhatunk ki, valamint szállást is itt találunk.  

White Mountain National Forest, New Hampshire and Maine: A White Mountain környéke a kormányzati felügyelet alatt álló erdőség. Nem vonatkoznak azonban rá olyan szigarú szabályok, mint az amerikai nemzeti parkokra, így a túrázáson, síelésen és egyéb rekreációs tevékenységeken kívül kempingezhetünk is a területen, valamint vannak itt panziók és szállodák is. Az erdőben négy olyan védett vadon található ahol azonban nem lehetnek szálláshelyek a állat és növényvilág védelme érdekében. Színes vadvilága sok érdekességet rejt magában, élnek itt jávorszarvasok, medvék, mosómedvék, valamint majd 200 madárfaj. A környéket télen is sokan látogatják, remek lehetőséggekkel szolgál ugyanis a téli sportok szerelmeseinek.Szórakozás

Six Flags Vidámpark: A híres Six Flags cég a világ legnagyobb vidámparkokkal foglalkozó cége, 19 amerikai vidámparkjuk közül megtalálunk egyet New England-ben is, mi több, itt található ezek közül a parkok közül a legrégebbi, igaz nem ezen a néven nyitott meg. Az Amusenemt Today magazin szerint itt található a világ egyik legjobb fém hullámvasútja, mely a Bizarro nevet kapta (a hullámvasút egyébként 63 méter magas és leggyorsabb szakaszán 124 km/h-val száguld). A vidámpark mellett egy vízi vidámparkot is találunk, így egy egész napot is eltölthetnek itt a hullámvasutak és egyéb attrakciók kedvelői.  

New England Aquarium: A bostoni New England Aquarium 1970-ben nyitotta meg kapuit, mára a környék egyik leglátogatottabb attrakciójának számít (évi 1,3 millió látogatót vonz). Legnagyobb medencéje 760,000 literes és a színes karib-tengeri korallzátony élővilágát mutatja be. Áprlistól októberig a New England Aquarium bálnafigyelő hajótúrákat is szervez a Bostoni öbölbe.  

Hillsborough Balloon Festival and Fair: A new hampshire-i Hillsborough-ben július második felében rendezik meg az államok egyik legismertebb hőlégballonos fesztiválját, melyet színes parádé és számos egyéb  program kísér.

Bostoni Szimfonikusok: A Bostoni Szimfonikusok egyike az Egyesült Államok “Big Five”-ként emlegetett 5 legjelentősebb szimfonikus zenekarának. Az 1881-ben alapított zenekar legtöbb koncertjét a Bostoni Hangversenyteremben adja.

Discover Jazz Fastival: A Vermont-i Burlington város ad otthon a környék legnagyobb jazz fesztiváljának, ezen a 10-napos rendezvényen világhírű jazz zenészek lépnek fel a new orleans-i tradicionális jazztől az új irányzatokig az egész palettát lefedve. Szabadtéren és a város éttermeiben, bárjaiban egyaránt vannak koncertek a fesztivál ideje alatt, ezek közül több ingyenes is van. A fesztivált minden évben május végén/június elején rendezik.  Téli sportok

Bár a New England régió nem kimondottan hires a téli sportokról, a new hampshire-I White Mountain, a Vermont-i Green Mountains és Main középső és nyugati régiójának hegyei remek lehetőségeket biztosítanak azoknak, akik aktívan kívánják eltölteni a téli hónapokat is. Connecticut and Massachusetts államokban inkább a kezdő síelők találnak kisebb sípályákat. 

New England síterepein a síelésen, sífutáson és snowboardozáson kívül kipróbálhatjuk a lovas- és kutyaszánokat, motoros szánokat is.