• Colorado - Vali
  Colorado - Vali
  Credit Brand USA
 • Colorado - Aspen
  Colorado - Aspen
  Credit Brand USA
 • Colorado - Mesa Verde
  Colorado - Mesa Verde
  Credit Brand USA
 • Colorado - Rocky Mountain National Park
  Colorado - Rocky Mountain National Park
  Credit Brand USA
 • Colorado - Rocky Mountains
  Colorado - Rocky Mountains
  Credit Brand USA
 • Montana - Glacier Nemzeti Park
  Montana - Glacier Nemzeti Park
  Credit Brand USA
 • Montana
  Montana
  Credit Brand USA
 • Yellowstone national Park
  Yellowstone national Park
  Credit Brand USA

Sziklás hegység


Államok

Wyoming
Montana
Colorado


A Sziklás-hegység az Egyesült Államok legnagyobb hegyvonulata, több mint 4800 kilométer hosszan nyúlik el a kanadai Brit Columbia legészakibb részétől az Amerikai Egyesült Államok Új-Mexikó államáig. Legmagasabb csúcsa a Colorado államban található Elbert-hegy (4401 méter). A szűken értelmezett Sziklás-hegység régióba Wyoming, Montana és Colorado államok tartoznak bele. Turizmus szempontjából a természetjáróknak és a sportos kikapcsolódást keresőknek kedvez a régió – télen a síparadicsomok vonzzák a turistákat, a nyári hónapokban pedig a túrázókat, kerékpárosokat, raftingolókat, stb. várják a környék csodás nemzeti parkjai, köztük a világhírű Yellowstone Nemzeti Park.

Repülőterek: A régió nem rendelkezik kifejezetten nagy és forgalmas repülőterekkel, kivételt ez alól csak a Denveri Nemzetközi Repülőtér, mely kiterjedését tekintve az Egyesült Államok legnagyobbja, utasforgalma pedig meghaladja az évi 53 millió utast. A repülőtér nem rendelkezik azonban nagyon kiterjedt nemzetközi járathálózattal, leginkább Kanada és Mexikó valamint a nagyobb európai csomópontok (London, Frankfurt, stb.) felé indulnak innen járatok. A régióban az olyan repülőterek, mint Cheyenne, Boise, Billings vagy Jackson város repülőterei könnyen megközelíthetők az Államok nagyobb légi csomópontjaiból. 

Éghajlat: A Sziklás-hegység régiója nagy észak-déli kiterjedése és változatos tengerszint feletti magassága miatt éghajlati szempontból is nagyon változatos képet mutat. Az északi, a kanadai határhoz közeli részeken nagyon hideg telek jellemzőek – az itt található nemzeti parkok egy része zárva is tart a téli hónapok alatt. Télen a Sziklás-hegység magasabb területeinek egészét stabil hótakaró borítja, ami kedvez a téli sportok szerelmeseinek, akiket a környék síparadicsomai látnak vendégül. A nyári hónapok (főleg az alacsonyabb és délebbre fekvő területeken) kimondottan kellemesek – itt 22-25 fok körüli átlaghőmérséklettel.Városok

Denver: A Sziklás-hegység államainak egyetlen igazi nagyvárosa a coloradobeli Denver városa – 600,000 fős népességével 800 kilométeres körzetben a legnagyobb város. Denver igazi egyetemi város, számos felsőoktatási intézmény, a University of Denver, a University of Colorado, a Colorado Christian University és a Regis University található itt. Denverben járva érdemes felkeresni a State Capitol (Állami Kapitólium) gyönyörű épületét, ellátogatni a Colorado History Museumba, amely az állam és a város történelmét, és a Denver Art Museum-ba, amely egy csodálatos művészeti gyűjteményt mutat be.

Denverben kimondottan jók a feltételek a városi kerékpározásra, több mint 1000 kilométernyi bicikliút szeli át a várost. Sok biciklikölcsönzőt is találunk itt, így az ide látogatóknak érdemes kerékpárral bejárni a várost. Ebből is érezhető Denver rendkívül szimpatikus környezettudatossága. Ezt az érzést erősíti a város sok szép parkja (ezek közül a City Park a legnagyobb és leglátogatottabb), színpompás kertje és kisebb-nagyobb tavai. Ezek a helyek pedig remek lehetőséget nyújtanak a szabadtéri kikapcsolódásra, legyen szó sportról vagy valamilyen kulturális eseményről.

Billings: Montana állam legnagyobb városa a mindössze 100,000 lakosú Billings közlekedési központ, tőle délnyugatra, már Wyoming államban fekszik a Yellowstone National Park. A legtöbb látogató a világhírű nemzeti parkba utazás előtt vagy után töltenek el itt egy-egy napot. A városban járva tekintsük meg a Yellowstone Art Museum csodálatos festményeit és szobrait, és látogassunk el a Montana Zoo-ba, ahol a vadnyugaton őshonos állatokkal ismerkedhetünk meg. Szabadtéri-, sport- és kulturális események tucatját rendezi a város – köztük zenei fesztiválokat, rodeókat és atlétikai versenyeket.

Cheyenne: Wyoming legnagyobb városa és egyben fővárosa az állam déli részén fekvő Cheyenne, közlekedési, és közigazgatási központ. Wyoming központja még a fent említett Billings-nél is kisebb, mindössze alig 60,000-en lakják. Két legszebb épülete a State Capitol (Állami Kapitólium) és a Union Pacific Depot, mely az egykori pályaudvar épülete. Ha itt járunk, keressük fel a város múzeumait - a Wyoming State Museum-ot, mely az állam történelmét, és a Frontier Days Old West Museum-ot, amely a vadnyugat történetét meséli el.Természet

Yellowstone Nemzeti Park (Wyoming, Montana és Idaho): A Yellowstone Nemzeti Park a világ legrégibb nemzeti parkja. A 8980 négyzetkilométeren elterülő park Wyoming (itt található a nemzeti park területének több mint 90 százaléka), Montana és Idaho államok területén található, a Sziklás-hegységben. Híres gejzírjeiről, hőforrásairól és a park területén található egyéb geotermikus jelenségekről. Grizzly medvék, farkasok, szabad bölénycsordák és jávorszarvasok is lakják. 

A Nagy Yellowstone Ökorendszer központi része, a Föld legnagyobb érintetlen ökorendszereinek egyike. A parkban található a világ egyik legismertebb gejzírje, az Old Faithful gejzír, de itt található a világ legnagyobb aktív gejzírje is, a Steamboat-gejzír (Gőzhajó-gejzír) a Norris Gejzír Medencében. A Yellowstone Nemzeti Parkban látható a világ egyik legnagyobb megkövesedett erdeje az egykori fákból, amelyeket betemetett a hamu, és a talajból és fából ásványi anyagokká alakultak. A parknak 290, legalább 4,5 méteres vízesése van, a legnagyobbak – 90 méter magasból lezuhanók – a Yellowstone folyó alsó vízesései.

Glacier Nemztei Park (Montana): Az egyesült államokbeli Glacier Nemzeti Park Montana államban fekszik, a kanadai Alberta és Brit Columbia határán. Az indiánok a Világ gerincének nevezték. Területén, amely 4100 km², két hegylánc, számtalan tó, 1000-nél is több növényfaj és állatfajok százai találhatók. A központi részét nem véletlenül nevezik a "kontinens ökoszisztémája koronájának".

A park állatvilága rendkívül változatos: amerikai bölények, karibuk, grizzlyk és kanadai hiúzok mellett él itt havasi kecske, amely a park hivatalos szimbóluma, kanadai vadjuh, prérifarkas is. 260 madárfaja közül említésre méltó a szirti sas, a fehérfejű rétisas, a királygém, a kis hattyú és a kanadai lúd. A parkban túrázók több mint 1100 km turistaútvonalon barangolhatnak, a nemzeti park pedig nosztalgiabuszos túrákat szervez a terület bemutatására. Az alacsonyabb területen sífutásra is van lehetőség, a motoros szánok használata azonban az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében az egész nemzeti park területén tilos.

Rocky Mountain Nemzeti Park (Colorado): Ebben a gyönyörű hegyvidéki nemzeti parkban a hatalmas hegycsúcsok, a hegyi tavak, a változatos állat- és növényvilág és a csodás vízesések csábítják a látogatókat. Remek lehetőségek nyílnak a túrázni, lovagolni, hegyet és sziklát mászni vágyóknak, de a téli sportok szerelmesei is jól érezhetik itt magukat. A Longs Peak nevű több mint 4,300 méter magas hegycsúcsot több ezren másszák meg minden évben. Anemzeti park északi részén található Never Summer Mountains környékén a múltban intenzív bányászati tevékenység folyt, itt a bányászok által elhagyott „szellemvárosokat” tekinthetjük meg.

Mesa Verde Nemzeti Park (Colorado): A Mesa Verde Nemzeti Park Colorado államban elterülő 211 négyzetkilométeres nemzeti park. A területet síkságok, kopár fennsíkok és sziklás dombok, valamint mély kanyonok alkotják. A terület nem csupán természeti, hamen történelmi szempontból is érdekes. Ezen a vidéken három indián kultúra fejlődött: délen a mogollónoké, avagy a „hegyi népeké” (kr. u. 150-1500); a hohokamoké, avagy az „eltűnteké” (kr.u. 300-1250); és az anasaziké, azaz az „ősöké”, vagy „régieké” (kr.e. 185-kr.u 1300). Az anasazi indiánok a kanyonok meredek sziklafalaiba vésett falvai a mai napig láthatóak – az egyik legérdekesebb látnivalóként szolgálnak a nemzeti parkban. A leglátványosabb és legismertebb település a 2600 méteres magasságban álló Sziklapalota („Cliff Palace”). Ezt a kulturális értékét tekintve különlegesen gazdag – 4000 régészeti lelőhelyet, valamint rengeteg kő- és barlangrajzot rejtő – vidéket, 1906-ban Theodore Roosevelt elnök nemzeti parkká nyilváníttatta, és 1978 óta része az UNESCO világörökségi helyszíneinek.Téli sportok

A legtöbb látogatót kétség kívül a Sziklás-hegység síparadicsomai vonzzák a régióba. Ezek közül Aspen és Vail világszinten is ismertek, ez azonban az áraikon is látszik. Találunk azonban hasonlóan jó viszont kedvezőbb árú síközpontokat is a környéken. A síszezon a Sziklás-hegységben általában késő ősszel kezdődik és késő tavaszig tart. A hó minősége és mennyisége kiemelkedően jó, a levegőhőmérséklet pedig általában nagyon kellemes a síelők számára. Természetesen a síelés mellett a többi téli sport űzésére is kiválóak a feltételek – mint a snowboardozás, szónkózás, motoros szánozás, stb. Nyáron pedig a hegyik kerékpárosok, túrázók, golfozók, stb. veszik át az uralmat a hegység lejtői felett.