• Austin skyline
  Austin skyline
  Credit discoveramerica.com - Jeremy Woodhouse
 • Cowboy
  Cowboy
  Credit discoveramerica.com
 • Dallas skyline
  Dallas skyline
  Credit Matt Pasant
 • Houston Space Center
  Houston Space Center
  Credit discoveramerica.com
 • San Antonio - Riverwalk
  San Antonio - Riverwalk
  Credit discoveramerica.com - David Kozlowski
 • Texas Hill Country
  Texas Hill Country
  Credit Brand USA

Texas

Az Egyesült Államok déli részén fekvő Texas államot nyugaton Új-Mexico, északon Oklahoma, keleten Arkansas és Louisiana állam valamint a Mexikói-öböl határolja, délen pedig a Rio Grande folyó választja el Mexikótól. Természetföldrajza igen változatos, nyugati részét a Sziklás-hegység magas hegyláncai jellemzik, középső része kiterjedt síkság, itt található az Edwards-fennsík, keleti része mély, alföldi terület, és a Mexikói-öböl partvidéke. Az állam az Egyesült Államok egyik legfejlettebb gazdaságával rendelkezik, fontos olajipari és mezőgazdasági központ, termékeny földjein gyapot, búza, és citrusfélék termesztése folyik, hatalmas területű legelőin pedig marhatenyésztés zajlik.

Texas az USA második legnagyobb területű állama, egyben második legnépesebbje. Texast egyedi kultúrája és politikája, változatos földrajzi adottságai és színes történelme teszi vonzóvá a turisták számára. 

Repülőterei: Az állam legnagyobb repülőtere a Dallas/Fort Worth Nemzetközi Repülőtér, mely majd 200 úticéllal van összeköttetésben és több mint 58 millió utast szolgál ki évente. A repülőtér sok tranzit utast is fogad, az American Airlines légitársaság legnagyobb csomópontjának számít. A Houston-t kiszolgáló George Bush Nemzetközi Repülőtér is fontos közlekedési csomópontnak számít – több mint 40 millió utassal évente. Az említett két repülőtérnek köszönhetően Texas-ból a világ valamennyi kontinensére átszállás nélkül eljuthatunk. 

Éghajlata: Texas időjárása kifejezetten változatos, mivel több éghajlati zóna határán fekszik. Március és július között gyakoriak a tornádók – átlagosan évi 139 tornádó érinti az államot. A csapadék eloszlása egyenlőtlen: az állam nyugati csücsében fekvő El Pasó-ban évi 19,8 cm hullik, míg a délkeleti Orange városában másfél méter. Északon telente kevés hó is előfordul. A legmagasabb nyári hőmérséklet a hegyekben mért kb. 27 °C-tól a Rio Grande völgyében jellemző 38 °C-ig terjed.Városok

Austin

Texas állam fővárosa jelentős regionális ipari és közigazgatási központ, melyhez pezsgő egyetemi- és színes kulturális élet társul. Egész évben egymást érik a különböző zenei programok, fesztiválok, a város szórakozónegyedében számos éjszakai klub, és koncertterem várja a vendégeket – Austin-t az „Államok élőzenei központjaként” is emlegetik. A 6th Street (vagyis a Hatodik utca) a helyi zenei élet középpontja. A trendektől tudatosan eltérő alternatív kultúra is virágzik, mely egyben a város egyik fő vonzerejét jelenti. 

Gyalogosan szinte lehetetlen megismerni a várost, így az ide látogatóknak érdemes autót bérelniük vagy a tömegközlekedést használni. A University of Texas at Austin az állam legnagyobb egyeteme, mindenképpen látogassunk el ide, ha a városban járunk. Az egyetemen belül szépművészeti-, tudományos- és történelmi témájú múzeumokat és kiállításokat is találunk. Austin-ban járva keressük fel a State Capitol fenséges épületét, mely a legnagyobb Állami Kapitólium az Egyesült Államokban.

További érdekessége a városnak, hogy a Congress Avenue Bridge nagy mennyiségű mexikói denevérnek ad otthont. Február végén települnek a híd alá, akár 1,5 millió denevér terjed el a hídon. Nem meglepő, hogy akár 100 ezer turista is látogatja a hidat évente, hiszen nem mindennapi jelenséget láthatnak. A denevérek egyébként a telet Mexikóban töltik.


Dallas

Texas talán leghíresebb városa az állam északkeleti részén fekvő Dallas. Itthon főleg a 90-es években rendkívül népszerű azonos nevű tévésorozat jut róla eszünkbe. Dallas fontos közlekedési, kulturális, olajipari, kereskedelmi és tudományos központ emellett kiemelkedő szerepet játszik a pénzügyi- és IT szférában is. Dallas egy igazi metropoilsz, ahol a különböző népcsoportok élnek és az igazi luxustól a bevándorlók szegényebb negyedeiig mindent megtalálhatunk. A legtöbb turistalátványosság tömegközlekedéssel viszonylag könnyen elérhető, mégis a legegyszerűbb autóval bejárni a várost és környékét.  

Belvárosát magas toronyházak uralják, melyek nagy cégek irodáinak adnak otthont, itt érdemes felkeresni a Reunion Tower-t, melynek tetején elegáns étterem működik, innen csodálatos kilátás nyílik a városra és az azt körülvevő vidékre. Akit a kultúra vagy a történelem érdekel leginkább, ne hagyja ki a város legfontosabb múzeumait: a Dallas Museum of Art csodálatos, több kultúrás és kort átölelő szépművészeti tárlatnak ad otthont, a Meadows Museum of Art spanyol festészetet bemutató kiállítás olyan festők műveivel, mint Picasso, Miró vagy El Greco, míg a The Sixth Floor Museum-ban a Kennedy-gyilkosság részleteit feldolgozó kiállítást tekinthetünk meg. 

A bevásárlóturizmus igen jelentős Dallasban, az egy főre jutó bevásárlóközpontok száma itt a legmagasabb az Egyesült Államokban, de megtalálunk itt mindent a luxus butikoktól az antik boltokon át a bolhapiacokig. 

Fantasztikus élményben lehet részünk, ha felkeressük a város népszerű parkjait, a Mountain Creek Lake Park-ot, ahol egy gyönyörű tó partján pihenhetünk, és a Fair Oaks Park-ot, ahol koncertek és színházi előadások zajlanak, valamint itt található az elbűvölő Dallas Arboretum and Botanical Gardens. A Dallas Aquarium at Fair Park pedig a tengerek színpompás világát mutatja be – itt több mint 6000 halat és egyéb tengeri állatot csodálhatunk meg. 

A Dallasba látogatóknak érdemes Fort Worth-ba is, mely mára gyakorlatilag Dallas agglomerációjának része lett. A város még ma is őrzi vadnyugati örökségét, a hagyományos építészetet és tervezést. Emellett ha szórakozásra, kikapcsolódásra vágyunk, akkor keressük fel a Fort Worth Stockyards District-et, amely a város szórakozónegyede, kocsmákkal, bárokkal, éjszakai klubokkal, köztük a híres Billy Bob’s Texas Club-al, amely a világ egyik legnagyobb klubja, óriási épületében közel 50 bár található.


San Antonio

San Antonio Texas második legnagyobb városa, Dél-Texasban helyezkedik el, egyfajta kulturális bejáratot alkotva az amerikai Délnyugat számára. A 2000-es népszámlálási adatok szerint a város több mint 60 százaléka spanyol, így San Antonio igazi latin nagyvárosnak számít. A belváros festői szépségű főutcáját a River Walk-ot (Paseo del Rio) elegáns üzletek, és latin éttermek szegélyeznek, tekintsük meg itt a gyönyörű épületeket, például a The Alamo-t, és a La Villita-t. A River Walk mentén továbbá számos éttermet, kávézót, üzletet és szállodát találunk. San Antonio múzeumai közül kiemelkedik az Institute of Texas Art, amely a texasi kultúrát mutatja be, a Museum of Art, ahol egy szenzációs művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg, és a Buckhorn Saloon and Museum, ahol a vadnyugat világát ismerhetjük meg.


Houston

Houston az Amerikai Egyesült Államok negyedik legnépesebb városa, egyben Texas állam legnagyobb városa. A 2007-es hivatalos becslés szerint a városnak 2.2 millió lakosa van. Houston igazi gazdasági központ, valamint a város kikötője a legnagyobb nemzetközi kikötő az Amerikai Egyesült Államokban. A belvárost a felhőkarcolók és a nagy cégek központjai uralják. A város szórakozónegyede a Montrose District, a múzeumnegyedet évi 7 milliónál is többen látogatják  - a legjelentősebb múzeumok a Museum of Fine Arts és a Menil Collection. Érdekes látnivalóval szolgál a San Jacinto Battleground, mely az egykori Texasi köztársaságnak nyújt emléket, közepén áll az óriási emlékoszlop, a 184 méter magas San Jacinto-torony. Feltétlenül keressük fel a városban a Space Center Houston-t, amely az amerikai űrhajózás központja, innen irányítják a világűrbe tartó űrhajókat és űrrepülőket, itt az űrhajózás történelmével ismerkedhetünk meg, számos kiállított tárgyon, űrhajón és űrfelszerelésen keresztül.Természet

Big Bend Nemzeti Park: Ez a Mexikó és az Egyesült Államok határán található nemzeti park az egyik legnagyobb (területe nagyon mint Rhode Island államé) az Egyesült Államokban – és évi 300-350 ezer látogatót fogad. Az ide érdezők az érdekes sziklaformákat és kanyonokat csodálhatják meg a több 100 km túraútvonal egyes szakaszait bejárva.

Padre Island National Seashore: A Corpus Cristie várostól nem messze fekvő természetvédelmi terület a Texas állam délnyugati partszakaszával párhuzamosan elterülő North Padre sziget partvonala, melyet természetvédelmi övezetté nyilvánítottak az élővilág minél hatékonyabb megőrzése érdekében. (Ezzel szemben a South Parde szigetet a strandok és a vakációzó diákok uralják). A 110 kilométer hosszú homokos partszakasz olyan állatok élőhelye, mint  Kemp's Ridley tengeri teknős, valamint az itt fészkelő 380 madárfaj.  

Guadalupe Mountains Nemzeti Park: A nyugat-texasi nemzeti park ad otthont az állam legmagasabb hegyeinek. A sivatagi sík területekből meredeken kiemelkednek a hatalmas sziklás hegyek, melyeknek tetejéről lélegzetelállító látvány nyílik a különleges tájra – innen tiszta időben akár 100 kilométerre is elláthatunk. A Guadalupe Mountains Nemzeti Park-ban a sok kaktuszfaj mellett őshonos juharfákat láthaunk, az állatok közül pedig a prérifarkasokkal, mosómedvékkel vagy szürke rókákkal jó eséllyel találkozhatunk. Hegyi oroszlánok és fekete medvék is élnek a nemzeti parkban, ezeket a ragadozókat azonban kisebb valószínűséggel tudjuk megfigyelni túrázás közben. A túrázáson és hegymászáson kívül lóháton is bejárhatjuk a területet.